Demisia lui Țuțuianu, perdea de fum pentru a masca faptul că sistemul i-a scăpat pe Dragnea și Tăriceanu de dosare
Adrian Țuțuianu și-a înaintat marți demisia din funcția de ministru al Apărării, un gest venit fără ca nimeni să se aștepte și care a fost imediat acceptat de premierul Tudose. Totul a pornit de la un comunicat de presă postat de MApN în care se vorbește despre probleme privind plata salariilor militarilor, comunicat ce avea să fie apoi retras și contrazis atât de către ministru cât și de premier.
Într-o analiză făcută de Bogdan Tiberiu Iacob pentru inpolitics.ro, autorul se întreabă dacă nu cumva toată această evoluție a lucrurilor nu ar reprezenta în realitatate o diversiune făcută special pentru a acoperi cealaltă mare știre a zilei de marți și anume decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a rejudeca de la zero dosarele în care sunt inculpați Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, ca urmare a deciziei judecătoarei Ana Maria Dascălu de a pensiona.
"Ceea ce s-a întîmplat azi la MapN este un caz atît de șocant încît ridică, pe drept cuvînt, o întrebare : este posibil să ne aflăm în fața uneia dintre cele mai mari diversiuni din ultimii ani, menită să abată atenția de la un scandal uriaș, care ar fi trebuit, în mod firesc, să inflameze presa – dar nu numai – la extrem? Și care, după cum se observă cu ochiul liber, nu a făcut-o, decît pînă la un nivel mărunt", scrie Bogdan Tiberiu Iacob.
Jurnalistul sesizează și ciudatul caz al judecătoarei Dascălu care a decis brusc să se pensioneze deși ăn ultimii doi an a trimis cereri către CSM pentru a cere să rămână în activitate deși depășise 65 de ani. Această pensionare vine când completul din care făcea parte judecătoarea era foarte aproape de a da prima sentință în dosarul în care Liviu Dragnea este inculpat pentru angajări fictive la DGASPC Teleorman, alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana. În plus, judecătoarea mai avea dreptul de lucru, ca urmare a unei aprobări primite de la CSM, până în 31 octombrie anul acesta, timp destul să finalizeze acest dosar.
"Pesedistul e salvat, însă, pentru că, hodoronc-tronc, judecătoarei cu mult drag de muncă îi trece subit cheful de serviciu și face cerere de pensionare fără să mai aștepte expirarea peste două luni a prelungirii activității, pe care – repetăm – ea însăși o ceruse.
Bizar eveniment.
Două luni în plus de odihnă să valoreze pentru un judecător de la ÎCCJ mai mult decît un cap de super-greu politic atîrnat la cingătoare, un trofeu care i-ar fi încununat cariera și ar fi propulsat-o în panteonul marilor magistrați?", se întreabă Bogdan Tiberiu Iacob.
În plus, judecătoare mai era în completul care judeca dosarul de mărturie mincinoasă a lui Tăriceanu, cât și dosarele altor foști mari grei de pe scena politică românească precum Gabriel Oprea, Dan Șova sau Sebastian Ghiță.
De aici pornește clar întrebarea dacă nu cumva demisia lui Adrian Țuțuianu și scandalul din MApN nu a fost de fapt o perdea de fum menită să acopere evenimentele de la Curtea Supremă ce pot fi numite o adevărată lovitură dată de sistem pentru a scăpa, cel puțin pentru moment, grei precum Dragnea sau Tăriceanu de o posibilă sentință care să le distrugă carierele politice.