Demineralizarea smalțului dentar este o afecțiune stomatologică frecventă la copii, care indică scăderea nivelului de fluor de la nivelul dinților, fiind primul semn al apariției cariei dentare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cariile dentare incipiente reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial, prevalența acestora fiind estimată între 60 și 90%. Datele OMS indică faptul că peste 530 de milioane de copii din lumea întreagă suferă de carii dentare pe dinții temporari (dinții de lapte). În țările europene, 61% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani au cel puțin un dinte cariat. Din acest motiv, este important ca părinții să meargă cu copiii la medicul stomatolog pediatru încă de la apariția primilor dinți, pentru ca acesta să depisteze orice formă de demineralizare a dinților înainte de a se transforma într-o carie cavitară.
Demineralizarea reprezintă, de fapt, acele pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafața uscată a dinților. Medicul stomatolog pediatru este cel care poate stabili diagnosticul de demineralizare, deoarece este nevoie de un consult amănunțit pentru a observa acele pete de pe suprafața dinților, cu ajutorul lămpilor de fotopolimerizare cu funcție de detectare a leziunilor.
De obicei, părinții își dau seama că există o problemă doar atunci când observă punctele negre de pe suprafața dinților sau când demineralizarea este deja accentuată. Petele de demineralizare, care afectează atât dinții de lapte, cât și dinții permenenți, se pot transforma rapid în carii dentare. Netratat, un punct de carie apărut pe dinții de lapte poate ajunge la stadiul de carie cavitară profundă chiar și în 2-3 luni. Acest lucru duce în mod sigur la dureri, infecții, absese și chiar la pierderea precoce a dintelui.
Placa bacteriană reprezintă principala cauză a demineralizării dinților. În cazul în care nu sunt îndepărate cu regularitate, bacteriile din gură contribuie la menținerea unei acidități ridicate.
Alimentația are un rol important în avansarea procesului de demineralizare, dar și a afecțiunilor carioase, astfel încât copiii trebuie să evite pe cât posibil lichidele îndulcite sau acidulate, consumul de zahăr, de carbohidrați, alimentele lipicioase și cele de consistență moale (care au un mai mare potențial cariogen decât cele tari), mai ales între mese.
Există, însă, și alte cauze care pot conduce la apariția demineralizărilor dentare:
Prevenția rămâne, fără îndoială, cel mai bun tratament. De aceea, igiena orală a copilului trebuie să reprezinte o prioritate de la vârste cât mai fragede, la fel ca vizita la cabinetul stomatologic pentru cotroale periodice, dar și pentru ședințe de profilaxie dentară.
În fază incipientă, procesul de demineralizare dentară poate fi stopat prin aplicarea unor geluri/creme topice pe bază de fluor și prin utilizarea unei paste de dinți cu un procent mai ridicat de fluor, în funcție de vârsta copilului. Este recomandat ca placa bacteriană care conduce la apariția demineralizărilor să fie îndepărtată periodic prin periaj profesional realizat de medicul stomatolog pediatru în cabinet.
Principalele metode de prevenire a demineralizărilor și cariilor sunt sigilarea dinților și tratamentul de fluorizare.
Sigilarea presupune acoperirea canelurile adânci de pe suprafața dintelui cu un strat subțire de material în culoarea dinților, care are rol de prevenire a răspândirii bacteriilor cariogene în șanțurile dinților.
Fluorizarea este un tratament nedureros și ușor de realizat în cabinetul medicului stomatolog, dar și acasă, urmând sfaturile dentistului. Fluorizarea protejează dinții împotriva acizilor din băuturile carbogazoase și sucuri de fructe.
În ceea ce privește alimentația, este recomandat un regim alimentar sănătos și echilibrat, care să includă fructe și legume (care prin cantitatea de apă pe care o conțin diluează efectul zahărului și stimulează salivația), lactatele, brânzeturile (care consumate la sfâșitul mesei cresc concentrația de calciu din placa dentară, fiind posibilă reducerea incidenței cariei dentare), cerealele integrale, carnea de pui și pește, precum și alternativele proteice: ouă, nuci, semințe și alte oleaginoase. Cele mai recomandate lichide sunt apa, laptele și ceaiul neîndulcite.
“Din păcate, mulți părinți consideră că dinții de lapte sunt temporari și atunci nu trebuie tratați. Este important să spunem că și dinții temporari trebuie tratați la timp, deoarece, în caz contrar, pot apărea probleme la nivelul întregului organism. Cu cât demineralizările sunt identificate mai devreme, cu atât tratamentul este mai ușor și, din punct de vedere psihologic, copilul este mai puțin afectat și atunci el se poate acomoda mai ușor în cabinetul stomatologic. Dacă părinții se prezintă la cabinetul stomatologic atunci când caria dentară este deja avansată, uneori tratamentul nu se mai poate rezuma la o simplă obturație. În astfel de cazuri, recomandarea specialiștilor este folosirea de coronițe dentare pentru copii”, a declarat dr. Valentin Sava, medic stomatolog pediatru în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS.
În trecut, pentru dinții de lapte afectați de carii complicate exista doar soluția extracției. Atunci când un dinte este extras prematur se pierde spațiul pentru dintele care urmează să erupă. În cazul în care un copil pierde prematur mai mulți dinți, procesul de digestie este afectat, deoarece alimentele nu sunt mestecate suficient.
În prezent, noile inovații în estetica dentară reprezintă o alegere la îndemâna medicilor stomatologi pediatri, care pot folosi coronițe dentare pentru copii pentru refacerea coronară a unui dinte afectat de carie.
Coronițele dentare din zirconiu folosite în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS reprezintă o soluţie în tratarea cariilor profunde, care afectează o suprafață mare a dintelui, dar și în cazul unor traumatisme dentare. Ele refac forma, culoarea și funcția unui dintre natural. Spre deosebire de coroanele dentare utilizate în cazul adulților, care sunt rezultatul unei amprentări, coronițele dentare din zirconiu sunt prefabricate, putând fi plasate imediat, ceea ce face ca experiența să fie mai confortabilă pentru copil.
“În cazul unei obturații, a unei plombe, există riscul ca bacteriile să se infiltreze în dinți dacă igiena nu este efectuată corespunzător sau dacă acea obturație nu a fost efectuată corect. Coronițele dentare din zirconiu elimină acest risc deoarece ele sunt poziționate subgingival, izolând complet dintele. Coronițele dentare au o rezistență crescută, rămânând pe arcadă până la înlocuirea dintelui de lapte cu cel permanent. În acest fel, dintele este menținut pe arcadă şi astfel se păstrează spaţiul necesar pentru erupţia armonioasă a dinţilor permanenţi.“, spune dr. Valentin Sava, medic stomatolog pediatru în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS.
Un alt beneficiu al coronițelor pentru copii este faptul că sunt biocompatibile, respectiv sunt bine tolerate de organism. Ele nu conțin metal, deci există un risc redus de a dezvolta alergii. Pe lângă estetica sporită oferită de coronițele dentare, suprafaţa din zirconiu asigură o igienizare optimă şi nu permite acumularea de placă bacteriană.
În concluzie, trebuie menționat faptul că majoritatea afecțiunilor dentare pot fi prevenite și pot fi tratate în fazele incipiente. De aceea, este vital ca părinții să meargă cu copiii la medicul stomatolog pediatru încă de la apariția primilor dinți, pentru ca sănătatea lor dentară să nu fie afectată în timp de lipsa igienei orale sau a controalelor periodice la dentist.