O nouă variantă de SARS-COV-2, care prinde din ce în ce mai mult teren, a fost depistată de oamenii de știință, Deltacron, o mutație cu caracteristici predominante ale variantelor Delta și Omicron.
Pneumologul Radu Cristian Dabija a comentat pe marginea acestui subiect, sâmbătă dimineața, pentru B1 TV.
„Trebuie să luăm un pic cu sare și piper aceste informații. O spun din nou, oamenii trebuie să se informeze, dar din surse credibile, care au validitate.
Problema este că o pandemie e ca un conflict armat. Odată pornită, e greu să fie oprită. Virusul se răspândește și are capacitate mutagenă. Un cercetător din Cipru, în ianuarie, a făcut mai multe secvențieri și a depistat această variantă. Delta este cea mai periculoasă variantă a SARS-COV-2. Vom vedea mai multe astfel de mutații”, a declarat medicul.
Deltacron ar putea genera un nou val de infectări, dar acest lucru nu este obligatoriu, a precizat pneumologul. Totuși, medicul a atenționat că mutațiile sunt un lucru obișnuit pentru coronavirusuri.
„Deltacron este o altă mutație a Delta, are mai multe caracteristici din Delta. Încă nu putem spune dacă va genera un nou val. Ceea ce știm este că o variantă care are niște mutații în capătul virusului poate crea un nou val sau o creștere a cazurilor. Dar în general, coronavirusurile creează mutații.
COVID, precum gripa, probabil va avea un caracter sezonier. Pe de altă parte, săptămânal, sunt depistate mutații care nu creează valuri de COVID”, a mai transmis specialistul.
În opinia medicului, vaccinurile vor trebui actualizate. Medicul Alexandru Rafila a declarat la finalul anului trecut că eficiența serurilor pentru varianta Delta era de sub 50%, în timp ce ultimele date arată că eficiența vaccinurilor pentru Omicron este și mai slabă.