Zeci desaci de gunoimenajer au fost aruncați în zona satului Crișan, pe malul brațului Sulina, din Delta Dunării.
Reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) s-au autosesizat cu privire la munții de gunoaie aruncați pe malul brațului Sulina. Oficialii au publicat chiar și imagini video pe rețelele de socializare în acest sens. Din imagini se poate vedea ca unii saci au fost aruncați chiar în apă, în condițiile în care ne aflăm în plină pandemie de coronavirus.
Din primele informații, se pare căsacii de gunoi menajer au fost depozitați, în dezordine, pe malul Dunării, unii dintre ei fiind rupți, gunoiul ajungând în apă. Resturile au fost abandonatepe platforma Stației de sortare și epurare de la Crișan de către operatorii de turism localizați pe malul opus. Sacii de gunoi menajer au fost aruncați direct din barcă, fără a mai fi transportați dincolo de mal, în containerele situate la doar câțiva metri depărtare.
Munți de gunoaie în Delta Dunării
În mod normal, deșeurile menajere se depun în containerele situate pe o platformă, unde acestea rămân până la preluareade către firma de salubrizare. Cu toate acestea, uneori apar probleme dacă sacii nu se depozitează corespunzător, din cauzavolumul prea mare de gunoi.
După implicarea autorităților, sacii de gunoi menajer au fost îndepărtați și platforma eliberată și curățată.
Angajații Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării(ARBDD) și Garda de Mediu au ca obiectiv monitorizarea acestei situații și aplicarea de sancțiuni acolo unde este cazul.
Într-ointervențiela postul de televiziune Digi24, ministrul Mediului a comentat situația din deltă. Potrivit ministrului Costel Alexe, imaginile au fost surprinse în localitatea Crișan, în apropiere de o stație de transfer ce aparține primăriei.
”Din păcate, imaginile sunt revoltătoare, îmi doresc că astfel de cazuri să nu mai avem nici pe cuprinsul Deltei, și nici în alte localități din țară. Aș face mai multe apeluri publice. În primul rând, către toate autoritățile locale – să înțeleagă că în acest context al pandemiei trebuie să fim mai atenți cu mediul înconjurător și astfel de depozitari de deșeuri să nu ajungă să fie focare de infecție. Autoritatea publică locală este cea care gestionează toate aceste deșeuri. Un al doilea apel public este către cetățeni, care atunci când duc resturile menajere sau deșeurile la pubele sau la platformele de depozitare să facă minimul efort de a pune acești saci cu deșeuri în containere. Din comoditate, din lene sau din alte motive, mulți preferă să le arunce, dacă este posibil, din barcă pe mal și poate nici nu mai ajung pe mal. Trebuie să fim mai atenți și să dăm dovadă de mai mult spirit civic”, a declarat Costel Alexe, la postul amintit.