Delicatesa din grădină. Care sunt părțile care pot fi mâncate din trandafirul comestibil

Delicatesa din grădină. Care sunt părțile care pot fi mâncate din trandafirul comestibil
Sursă foto: Pixabay

Trandafirii sunt unele dintre cele mai apreciate flori din întreaga lume, însă, aceștia pot fi și un preparat gustos și versatil în bucătărie.

Sfaturi cu privire la cum putem crește trandafirii comestibili

Trandafirii comestibili sunt un ingredient care adaugă un plus de savoare în mâncăruri. Specialiștii de la Famous Roses Spania au descoperit care sunt părțile care pot fi comestibile, care sunt soiurile cele mai bune pentru consum și cum pot fi crescut trandafirii în mod organic, potrivit canal33.ro.

„În mod ideal, grădinile pot îndeplini mai multe funcții. Credem în primul rând că oferirea unui mediu relaxant și frumos este una primordială. Dacă iubiți trandafirii nu doar pentru parfum și culoare, ci doriți să îi cultivați și pentru consum, este esențial să-i creșteți organic.

Evitați utilizarea pesticidelor și a fertilizatorilor chimici. În schimb, optați pentru metode naturale de îngrijire a trandafirilor, cum ar fi: compostul organic (folosiți compost natural pentru a îmbogăți solul); controlul natural al dăunătorilor ( introduceți insecte benefice, precum buburuzele, pentru a controla afidele și alți dăunători) și folosiți mulci organici pentru a menține umiditatea și a reduce creșterea buruienilor.

Există o mulțime de soiuri minunate de trandafiri, de fapt putem spune că sunt una dintre cele mai multifuncționale plante pe care le putem cultiva. Așadar, trandafirii nu sunt doar comestibili, pot fi de-a dreptul delicioși”, au explicat specialiștii.

Care sunt cele mai bune soiuri de trandafiri comestibili

Trandafirii fac parte dintr-o familie de plante numită Rosacaea și sunt înrudiți cu migdalele, merele, caisele, cireșele, piersicile, perele, prunele și alte fructe cunoscute.

„În ultimii peste 50 de ani, trandafirii au fost crescuți în principal în scopuri ornamentale, nu pentru consum. Soiurile mai vechi de trandafiri au adesea măceșe foarte bune, deoarece au fost crescute pentru producția de alimente, precum și pentru calitățile ornamentale. Când vine vorba de selectarea pentru flori comestibile, intensitatea parfumului este cheia pentru selecția soiului.

Cu cât mirosul este mai intens, cu atât gustul este mai bun. Dar, nu toți trandafirii sunt egali când vine vorba de consum. Printre cele mai recomandate soiuri de trandafiri comestibili, se numără: Rosa rugosa (cunoscuți pentru petalele lor aromate și bogate în vitamina C); Rosa gallica (utilizați în preparate culinare datorită gustului lor intens) și Rosa damascena (faimoși pentru utilizarea lor în producerea apei de trandafiri și siropurilor). Pe baza experienței noastre, vă recomandăm soiurile trandafiri din colecția David Austin, rezistente la boli, cu flori foarte aromate, recunoscute pentru consum, cu fructe mari și capacitate de înflorire repetată.”

Care sunt părțile comestibile din trandafiri

Deși poate să pară ciudat, frunzele sunt unele dintre părțile care sunt comestibile la acești trandafiri. Se recomandă să fie culese crude, deoarece atunci au cea mai bună aromă. „Frunzele de trandafir nu sunt recomandate a fi folosite în salată, dar sunt bune într-un amestec de frunze de ceai. Au o aromă asemănătoare ceaiului negru, dar nu conțin cofeină. Folosiți frunze de trandafir crude sau uscate într-un amestec de ceai de plante.”

Mugurii sau florile nedeschise de trandafiri sunt foarte recomandate pentru consum, fiind plini de aromă și parfum.

„Recoltarea mugurilor de trandafir nedeschiși se face în lunile de primăvară și vară. Tăiați bobocul întreg de la bază când mugurele este plin și începe să se deschidă. De asemenea, puteți recolta muguri și de la trandafiri sălbatici cu muguri mici, care au o aromă deosebită.

Spre deosebire de unele dintre soiurile domestice care înfloresc pe parcursul lunilor calde, trandafirii sălbatici înfloresc chiar la începutul primăverii. Mugurii de trandafiri proaspăt culeși se usucă natural, în interior pe o tavă sau o suprafață plană, astfel încât să nu se atingă între ei. După ce sunt complet uscați (2-4 săptămâni) pot fi depozitați în borcane de sticlă sau pungi de hârtie. Din mugurii de trandafir iese un ceai excelent, dar pot fi folosiți și ca decor sau aromă în anumite feluri de mâncare.”

Petalele de trandafiri sunt în general cele mai consumate la trandafiri, datorită aromei. „În ceea ce privește recoltarea petalelor de trandafir, nu trebuie să recoltați întreaga floare pentru a obține petale. Pur și simplu le puteți smulge înainte ca acestea să înceapă să usuce și să cadă de pe plantă. Asta înseamnă că poți recolta petale de trandafir și obține și măceșe! Există o mulțime de modalități de a consuma petalele de trandafiri, fie în siropuri, dulcețuri, salate și prăjituri sau uscate în ceaiuri.”

Măceșele sunt foarte sănătoase, având mult mai multă vitamina C decât portocalele. „Din punct de vedere tehnic, măceșele sunt un „fruct fals”, deoarece partea comestibilă este de fapt o parte a tulpinii care nu s-a dezvoltat. Fiecare varietate de trandafir produce diferite dimensiuni, culori și arome de măceșe, care atunci când se coc au nuanțe de roșu și portocaliu. Recoltați măceșele atunci când sunt complet portocalii sau roșii (și nu mai au urmă de verde). Puteți păstra măceșele proaspete într-o pungă în congelator sau le puteți usca și folosi în ceaiuri, gemuri, budinci, sosuri, etc.”

Care sunt precauțiile la consum

„Frunzele, mugurii, petalele și măceșele sunt sigure pentru a fi consumate, cu două avertismente. Primul este legat de alergiile alimentare. La fel ca și în cazul oricărui aliment nou pe care nu l-ați mâncat niciodată, se recomandă să consumați doar o cantitate mică prima dată pentru a vă asigura că nu aveți alergii. Dacă se întâmplă să fiți alergici la alte plante din familia Rosacaea (migdale, mere, caise, cireșe, piersici, pere, prune etc.), atunci este posibil să fiți și alergici la trandafiri.

Al doilea este legat de consumul de părți comestibile de trandafir din buchete, trandafiri cumpărați din magazin sau plante de trandafiri care cresc în parcuri. Acestea nu au fost cultivate cu intenția ca cineva să le mănânce și există o probabilitate foarte mare să conțină cantități mari de pesticide. Chiar dacă nu vreți să folosiți trandafiri ca hrană, bucurați-vă de florile superbe, mirosurile încântătoare, și mai mult decat atat, polenizatorii vă vor iubi pentru că îi plantați!.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`