“Degeaba se schimbă programa, profesorii le cer elevilor să învețe pe de rost compuneri sau comentarii la fel ca acum 20 de ani”. Se pregătește o nouă Lege a Educației, proiect modificat de peste 60 de ori în 20 de ani

“Degeaba se schimbă programa, profesorii le cer elevilor să învețe pe de rost compuneri sau comentarii la fel ca acum 20 de ani”. Se pregătește o nouă Lege a Educației, proiect modificat de peste 60 de ori în 20 de ani

Legea Educației este, probabil, cea mai modificată lege din România, dar rezultatele concrete se lasă încă așteptate. Conform jurnalistei Ramona Loznianu, aceasta a fost modificată de peste 60 de ori în ultimii 20 de ani, iar președintele Iohannis vrea să o modifice iar.

Șeful statului a invitat ONG-uri, experți în educație, profesori, elevi, părinți și angajatori sî își prezinte opțiunile în acest sens, vrând ca în maximum 2 ani o nouă Lege a Educației să fie implementată.

Atragerea la catedră a celor mai buni absolvenți de studii superioare, simplificarea programei, găsirea unei soluții pentru elevii care nu au luat sau nu vor lua examenul de bacalaureat, schimbarea sistemului de admitere în liceu, un examen de bacalaureat serios, care să poată fi luat în calcul la admiterea la facultate, consiliere profesională serioasă, menținerea și aplicarea principiului din actuala lege a Educației – finanțarea urmează elevul , sunt cele mai importante șapte schimbări pe care Iohannis, împreună cu specialiștii în domeniu, le poate implementa în noua Lege a Educației, este de părere jurnalista Ramona Loznianu.

“Degeaba se schimbă programa și modul de abordare a unei materii, dacă de exemplu, la română, profesorii le cer elevilor să învețe pe de rost compuneri sau comentarii la fel ca acum 20 de ani” scrie aceasta într-un editorial publicat pe republica.ro.

Elevi care obțin sub 5 la probele examenului de Evaluare Națională să fie orientați către școlilele de meserii (profesionale), a căror reînființare trebuie continuată în strictă legătură cu nevoile de pe piața muncii, afirmă Loznianu.

De asemenea, jurnalista militează pentru ajutorul pe care elevii ar trebui să-l primească din partea sistemului de învățământ pentru a înțelege către ce meserii vor să se îndrepte și dacă acestea li se potrivesc și sunt căutate.

“Cred că elevii de clasa a VIII-a și cu atât mai mult cei de liceu ar trebui ajutați în interioriul sistemului de învățământ să înțeleagă cine sunt, ce la place și care sunt posibilitățile de dezvoltare profesională. Asta ca să nu își piardă timpul în licee sau facultăți după absolvirea cărora vor obține un loc de muncă doar printr-un noroc sau o pilă”, se mai arată în articol.

Președintele Iohannis a invitat pe aproape toată lumea să-și exprime părerile argumentat cu privire la schimbarea sistemului educațional: “A promis chiar și un portal de consultare interactivă. Să nu-l dezamăgim! ”, conchide Ramona Loznianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)