Defrișări ilegale, reclamate de Guvern la DNA (VIDEO)

Defrișări ilegale, reclamate de Guvern la DNA (VIDEO)

Un raport referitor la situația fondului forestier din România a fost depus de Guvern la Direcția Națională Anticorupție, după o serie de verificări la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, informează B1 TV.

În raport se reclamă defrișările ilegale din țară, angajații de la Romsilva și firmele implicate în traficul fondului forestier fiind acuzate de abuz în serviciu, fals în acte, fals în declarații și fals intelectual.
Se mai arată în raport că marga lemnoasă se videa preferențiar.

Statul a fost băgubit cu sume uriașe de aceste manevre. Urmează să se calculeze prejudiciul statului.

„Biroul de presă al Guvernului este abilitat să vă pună la dispoziție sinteza rapoartelor de control privind verificările efectuate în legatură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea unor direcții silvice județene, unități din structura Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva,  precum și adresa Corpului de Control al primului-ministru către Directia Națională Anticorupție”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Corpul de control al primului-ministru a efectuat acțiuni de verificare la direcțiile din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava, în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entități, precum și la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament.

În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privid săvârșirea a unui număr de 52 posibile fapte de natură penală”, se arată în documentul trimis DNA-ului.

Controlul efectuat a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012.

La Direcția Silvică Maramureș, într-un singur caz, 171 de arbori tăiați ilegal au ajuns în circuitul public, în urma a cel puțin 3 infracțiuni.

Astfel, societatea Ariana SRL a taiat ilegal arborii. Prima infracțiune. A doua – angajaţii direcției silvice au uitat să sesizeze organele judiare. Cum lemnul trebuia valorificat, inginerul Romsilva, Vasile Mureșan a comis infracțiunea de fals într-un referat care viza vânzarea celor 171 de arbori tăiați ilegal către compania Holzindustrie Schweighofer SRL.

În urma apariției în presă a unor dovezi privind practicile nu tocmai oneste de achiziție de masă lemnoasă de către compania austriacă, autoritățile române au luat măsuri.

Numele companiei austriece, primul jucător din industria de profil în țara noastră nu este singurul menționat în raportul DNA. Un alt nume important este cel al societăţii Kronospan Sebes SA.

Potrivit raportului DNA, pe raza direcției Silvică Suceava, această companie ar fi implicată în mai multe activități infracționale care au presupus, cel puțin din partea angajaților Romsilva comiterea unor infracțiuni precum abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in declaratii sau fals intelectual. Firmei i se permitea să participe la licitațiile organizate de Romsilva, deși înregistra datorii către regia autonomă, lucru nepermis prin legislație.

Activitatea infracțională ar fi căpătat proporții uriașe după ce în 2009-Consiliul de administrație al Romsilva a adoptat un regulament de vânzare a masei lemnoase adunată anual din pădurile statului, fara să aibă un temei legal, prin depasirea atribuţiilor prevazute în regulamentul de organizare şi functionare al Romsilva, prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, după cum se arată în raportul guvernamental.

Abuzurile din pădurile României ar putea fi stopate, susțin ONG-urile și foști ministri ai Mediului și pădurilor, prin adoptarea noului cod silvic, document care a stârnit o serie de controverse.

Defrișări ilegale, reclamate de Guvern la DNA

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)