Peste 8.800 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe, miercuri, la proba scrisă a examenului naţional pentru definitivare în învăţământ, anunţă Ministerul Educaţiei.
– efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an
– calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”
– media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).
Proba se va desfășura la 98 de discipline.
După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depășit numai în cazul candidaților cu cerințe speciale cărora, ca urmare a solicitării și pentru asigurarea egalității de șanse, li s-a aprobat acest lucru.
La fel ca în anii anteriori, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (3.006), învățământ primar în limba română (1378), educație fizică și sport (977), psihopedagogie specială (423), limba și literatura engleză (376), respectiv limba si literatura română (346).
Pe 2 iulie au fost publicate rezultatele la inspecțiilor de la clasă, ele reprezentând prima probă a examenului definitivat, care este si eliminatorie.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.