CORONAVIRUS | OMS: Deficit de 6 milioane de profesioniști în domeniul asistenței medicale la nivel mondial

CORONAVIRUS | OMS: Deficit de 6 milioane de profesioniști în domeniul asistenței medicale la nivel mondial

În contextul pandemiei COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că se semnalează o lipsă de aproape 6 milioane de profesionişti în domeniul asistenţei medicale, la nivel mondial.

În cadrul unui raport, agenţia ONU, campania internaţională Nursing Now şi Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) au evidențiat rolul crucial al asistenţilor medicali profesionişti, care reprezintă mai mult de jumătate din personalul medical.

„Asistentele sunt coloana vertebrală a sistemelor de sănătate”,a afirmat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, notează AFP.

Mai puțin de 28 de milioane de asistenţi medicali profesionişti activează în domeniul sănătății în întreaga lume

Deși în perioada 2014 şi 2018 numărul acestora a crescut cu 4.7 milioane,„rămâne un deficit de 5.9 milioane de asistenţi medicali”, penuria cea mai importantă înregistrându-se în cele mai sărace ţări din Africa, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi America de Sud.

De asemenea, în cadrul raportului se mai semnalează faptul că ţările cele mai înstărite, care nu formează suficient personal, depind de imigranţi pentru acoperirea acestui gol şi, drept consecinţă, agravează penuria de cadre în ţările de origine ale acestora.

Astfel, cele trei organizaţii fac un apel către toate statele de a identifica cele mai urgente nevoi şi de a acorda prioritate investiţiilor în formare, ocuparea forţei de muncă şi orientare profesională.

Howard Catton, șeful ICN, a evidențiat faptul că procentul de infectare, erorile medicale şi rata deceselor sunt„mai mari atunci când sunt prea puţine asistente”.

Un exemplu pozitiv în acest context este Leo Varadkar, premierul interimar al Irlandei, care s-a reangajat în spital, pentru a ajuta personalul medicat pe timpul pandemiei decoronavirus.

Fost medic, practicând meseria timp de şapte ani înainte de a renunţa la profesie şi de a deveni politician, premierul s-a înregistrat din nou pentru a lucra pentru serviciul de sănătate (Health Service Executive – HSE), notează Irish Times.

Mai exact, Varadkar ajută la evaluările medicale prin telefon, deoarece orice persoană care e posibil să fi fost expusă la noulcoronaviruseste iniţial evaluată telefonic.

În contextul pandemiei de COVID-19, Ministrul irlandez al Sănătăţii, Simon Harris, a demarat o campanie de recrutare de specialişti pentru ca serviciul de sănătate să poată face faţă pandemiei deCOVID-19, folosind sloganul „țara are nevoie de voi”. Peste 70.000 de persoane au răspuns inițiativei intitulate „La dispoziţie pentruIrlanda”, dintre care mii de specialişti în îngrijiri de sănătate ar putea fi eligibili pentru a reveni în câmpul muncii.

Și președintele României a făcut un apel către personalul medical, declarând că este nevoie de implicarea tuturor cadrelor medicale în contextul actual.

„Mă adresez în mod expres și special medicilor și personalului medical din spitalul Suceava: reveniți, vă rog, la serviciu! Preluați bolnavii, respectați procedurile! Ne bazăm pe voi! Am mai spus-o și am să o mai repet: medicii, personalul medical, sunt în prima linie de apărare împotriva acestei epidemii. Este nevoie de voi!”, a transmisKlaus Iohannis.

Întrebat în cadrul unei intervenții în direct la B1 TV despre situația necesarului de echipamente din sistemul sanitar românesc, dr. Adrian Marinescu, medic la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș din Capitală”, a declarat:

„Aceste echipamente nu numai că sunt necesare, sunt vitale. În mod clar că personalul medical trebuie să fie protejat. Vorbim de situația în care orice specialitate în momentul acesta, nu numai spitalele care tratează infecția cu COVID-19 – acum fiind o transmitere intracomunitară, orice pacient în momentul în care intră într-un spital are potențial de infectat. Atunci este clar că personalul medical în ansamblu trebuie să aibă un anumit grad de echipament. Având în vedere că în următoarele săptămâni numărul de îmbolnăviri clar va crește, adică înainte de a ne fi bine și a vorbi de încheiereacoronavirusului, vom vorbi de o perioadă grea, cu număr mare de îmbolnăviri. Clar că o să trebuiască echipamente în permanență. Cu cât vin mai repede, cu atât mai bine, și aș lua în calcul nu numai spitalele mari, că poate în spitalele din București lucrurile merg bine în momentul acesta sau aproximativ bine, dar trebuie să ne gândim la nivelul întregii țări, și în zona rurală, și la medicii de familie. Toată lumea are nevoie de echipamente la un moment dat, pentru că toată lumea vine în contact cu pacienți care au COVID-19 sau care sunt suspecți”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`