Deficit de medici în spitale, confuzie în coaliție privind ocuparea posturilor vacante. Boloș și Rafila, declarații contradictorii

Deficit de medici în spitale, confuzie în coaliție privind ocuparea posturilor vacante. Boloș și Rafila, declarații contradictorii
Sursa foto: Freepik

E confuzie în coaliție în ceea ce privește ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar românesc. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a declarat că nu mai nevoie de memorandum emis de Guvern pentru ocuparea acestor posturi. În schimb, pentru Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, situația nu e la fel de clară. Rafila a spus că va avea o discuție cu colegul său de la Finanțe pe această temă. Totul, în contextul în care sistemul sanitar românesc se confruntă cu un deficit de medici.

Boloș: Nu mai e nevoie de memorandum pentru angajări pe posturi vacante

„În sistemul medical avem 16.000 de medici, iar solicitarea era ca pentru jumătate să se organizeze concursuri. Era o disproporție clară între nevoia de posturi în sistemul medical, dar și în cel de educație și peste tot există această disproporție față de numărul total de medici și profesioniști”, a declarat Marcel Boloș, pentru Digi24.

El a mai afirmat că anul acesta nu mai e nevoie de memorandum de la Guvern pentru angajări pe posturi vacante, așa că dacă se eliberează un loc, acesta poate fi ocupat pur și simplu, cu respectarea procedurilor legale.

Rafila: Dacă memorandumul e soluția, prin memorandum, dacă se vacantează și pot fi scoase la concurs fără memorandum, nu e nicio problemă

Însă pentru Alexandru Rafila situația nu e la fel de clară. Ministrul Sănătății a susținut că spitalele au cerut posturi, ca să-și acopere normativul de personal. Însă pentru ocuparea lor trebuie găsită o soluție.

„Dacă memorandumul e soluția, prin memorandum, dacă se vacantează în acest an pot fi scoase la concurs fără memorandum, nu e nicio problemă. Cel puțin la domeniul medicină trebuie să avem 3-4.000 de specialiști care ies de pe băncile școlii. Trebuie să păstrăm acești medici în România. Dacă există disponibilitate să lucreze în România, soluția e să scoatem posturile la concurs”, a declarat ministrul Sănătății, pentru Digi24.

Întrebat dacă a discutat acest subiect cu Boloș, Rafila a răspuns: „O să avem o astfel de discuție. În ultima lună au fost discuții legate de buget. În perioada următoare o să mă întâlnesc cu ministrul și sunt convins că atunci când o să aibă toate informațiile, o sa sprijine o soluție care să ducă la rezolvarea problemei pentru spitale și să avem în vedere și acești mii de tineri specialiști care trebuie să lucreze în România. Sute de milioane de euro a costat școlarizarea lor”.

Sursa citată mai notează că în sistemul sanitar românesc nu sunt 16.000 de medici, așa cum afirmă Marcel Boloș, ci peste 55.000, iar alți 5.000 urmează să devină medici specialiști.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`