Deficit de forță de muncă în România. Sunt necesari 300.000 de imigranți pentru a satisface cererea joburilor pe care românii le refuză

Deficit de forță de muncă în România. Sunt necesari 300.000 de imigranți pentru a satisface cererea joburilor pe care românii le refuză
Foto simbol: Pixabay

Un director al unei companii din România spune că pentru a face față deficitului de forță de muncă din țară, ar fi necesari 300.000 de muncitori străini.

Criza forței de muncă în România

Criza forţei de muncă vine din două zone. Avem o lipsă acută de forţă de muncă calificată şi avem joburi pe care românii nu le vor şi pe care nu are cine sa le facă. Cele două crize se suprapun, aşa cum se întâmpla acum multi ani în Vest şi pun presiune pe managerii români. O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităţilor pentru a gestiona această criză a forţei de muncă”, a declarat Andrei Cionca, scrie Rador, citând rotalianul.com.

Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populaţia care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană – 69% România versus 75% UE -, cât şi prin relaxarea procedurilor de imigraţie pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români – de la 100.000 permise de muncă anual la cel puţin 300.000″, a mai adăugat acesta.

Companiile locale recurg tot mai des la lucrători străini

Potrivit unui studiu citat de Rador, care a evaluat încrederea managerilor români în economie, în primul semestru al acestui an, deficitul de forță de muncă a devenit principala preocupare a directorilor din România pentru viitor. În contextul în care lipsa de forță de muncă locală s-a agravat recent, atragerea lucrătorilor străini a devenit o soluție tot mai populară printre companiile locale pentru a-și compensa această lipsă.

Numărul lucrătorilor străini din România a crescut rapid în ultimii ani. Limita maximă a fost majorată de la 5.500 în 2015 la 30.000 în 2019, iar în 2022 și 2023 s-a stabilit la 100.000. Majoritatea provin din Bangladesh, Nepal și Pakistan și lucrează în diverse sectoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)