Cetralele termice se pot defecta, mai ales pe fondul uzurii, astfel că trebuie să fim atenți la toate semnele, potrivit playtech.ro, care a rezumat cele mai frecvente probleme ale acestor sisteme de încălzire.
Spre, exemplu, în situația în care centrala termică nu pornește, trebuie să verifici dacă ai gaz, apă și curent electric. În lipsa oricăruia dintre ele, centrala nu va funcționa. Dacă problema este curentul, centrala va porni automat, după ce alimentarea cu energie electrică a fost reluată. Atunci când problema e gazul, simpla resetare a sistemului când distribuitorul reia alimentarea este suficientă.
Dacă centrala termică se oprește de mai multe ori, s-ar putea că apa să nu aibă presiune sau să existe o problemă cu termostatul din cameră. Când flacăra cetralei termice nu se aprinde, temperatura apei din cazan poate fi problema.
Aprinderea și stingerea flăcării este o defecțiune cauzată de inversatul fazei cu nulul pe cablul de alimentare. În schimb, atunci când caloriferele rămân reci, s-ar putea ca traseul de țevi să fie înghețat, mai ales dacă acesta trece prin spații deschise, iar temperaturile sunt foarte joase. Când cazanul produce condens, termostatul montat pe centrală trebuie reglat la o valoare mai mare decât aceasta.
Defectarea termostatului, înghețarea centralei, zgomotele, scurgerile de apă din centrală, neregulile cauzate de furnizorii de utilități sunt și ele defecțiuni destul de des întâlnite.
Toate aceste simptome și, ulterior, defecțiuni, se pot remediafoarte ușor dacă facem revizii periodice ale instalațiilor centralei, dacă se folosesc sisteme de regularizare a tensiunii și protecția față de căderi și șocuri electrice și, cel mai important, să nu facem greeșala de a intervenii noi, ca în reclama cu Gigel, ci să apelăm de fiecare dată la specialiștii în domeniu, conchide playtech.ro.