Deepfake, tot mai greu de depistat: Clip fals în care Joe Biden li se adresează românilor

Deepfake, tot mai greu de depistat: Clip fals în care Joe Biden li se adresează românilor
Sursa foto: Captură video / Youtube

Fenomenul Deepfake presupune folosirea unor înregistrări falsificate pentru a transmite nişte mesaje ca şi când ar fi reale. Acesta începe să ia amploarea și în România, cel mai recent caz fiind un videoclip care prezintă un mesaj fals al președintelui SUA pentru români, scrie adevarul.ro.

Joe Biden apare într-un clip fals în care li se adresează românilor

Videoclipul îl prezintă pe Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, în timp ce susţine un discurs despre români, pe care îi descrie ca „experți în orice domeniu” sau ca persoane care „nu greșesc niciodată”.

„Dragi români, am auzit că în țara voastră când cineva rămâne fără bani schimbă 100 de euro? Dar de ce nu schimbă 100 de dolari? Dragii mei americani, știați că oricine se naște în România primește automat un doctorat în Școala Vieții? Ei știu totul, sunt experți în orice domeniu și nu există ceva ce nu pot să facă. Vreți să construiți o navă spațială? Nicio problemă, un român de nivel mediu o poate face cu ochii închiși. Ai nevoie de o operație pe creier? Întrebați-l pe cel mai apropiat român și va rezolva problema foarte rapid. Românii nu greșesc niciodată. Chiar și atunci când pare că au greșit, de fapt aveau dreptate. Pot să repare orice cu bandă adezivă și gumă de mestecat și pot să dezbată orice subiect cu încrederea pe care o au doar politicienii de carieră. Sunt maeștri indiferent de meșteșug, de la gătit la tâmplărie, până la fizica cuantică”, este mesajul pe care Joe Biden îl transmite românilor în videoclipul realizat cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Ce semnal de alarmă trag experții

Radu Delicote, expert în comunicare, a explicat pentru adevarul.ro că fenomenul Deepfake va deveni din ce în ce mai greu de depistat, fiind necesară o atenţie excesivă pentru a-l deosebi de conţinutul real.

„Din păcate, deepfake este un fenomen foarte periculos de manipulare și atunci va fi din ce în ce mai dificil să poți să schimbi percepția umană cu elemente de bun-simț sau elemente raționale. Deepfake lucrează strict pe emoțional, cred că se va ajunge într-un moment în care emoționalul se va bate cu raționalul. Va trebui tot pe emoțional să lucrezi, cred că aici se va ajunge cu timpul ca armă de combatere a deepfake”, a afirmat Radu Delicote.

Specialiştii spun că există şi programe de depistare a unui astfel de conţinut, însă este necesară şi educarea populaţiei.

„Există deja multiple programe și instrumente create pentru a detecta conținut modificat de inteligența artificială. Problema cea mai mare este atunci când aceste deepfake-uri par credibile, și ca aspect dar și ca și conținut, și sunt folosite pentru a manipula (…) De aceea trebuie pre-dezmințire, educație și informare corectă, pentru ca populația să fie pregătită”, a declarat specialistul în comunicare Radu Magdin pentru adevarul.ro.

Proiect de lege pentru limitarea Deepfake

Potrivit unui proiect de lege pentru limitarea fenomenului, propus de parlamentari, este necesară „o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe durata difuzării respectivului conținut“. Mesajul de avertisment va avea următorul conținut: „Acest material conține ipostaze imaginare“.

În cazul în care dispozițiile sunt încălcate, proiectul de lege prevede și sancțiuni: amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani, scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`