Declinul activităţilor sociale în rândul tinerilor din România: Care sunt cauzele ieşirii tot mai rare sau deloc în oraş

Declinul activităţilor sociale în rândul tinerilor din România: Care sunt cauzele ieşirii tot mai rare sau deloc în oraş
Foto: Freepik

După pandemie, oamenii devin mai selectivi și preferă interacțiunile online în detrimentul întâlnirilor fizice. Acest lucru are implicații economice, cum ar fi scăderea cererii pentru industriile care depind de interacțiuni față în față, și psihologice, deoarece oamenii se simt mai confortabil și convenabil în mediul online.

Scuzele frecvente folosite de oameni în ultimele luni pentru a evita ieșirile sociale

Unde vrei să ieşim pe vremea asta ploioasă?”, „Hai să ne vedem când se mai încălzeşte”, „E prea scumpă intrarea la eveniment şi nu vreau să merg”, „Am şapte nunţi la vară, anunţate până acum, şi nu-mi mai permit să ies în oraş că e totul scump”, „Mi-am luat al doilea job, că nu mă mai descurcam cu cheltuielile şi nu mai am timp de alte lucruri”, „Lucrez în acest weekend, mi-am luat proiecte suplimentare”, „Sunt foarte obosită, caut psihoterapeut”, „Mă doare spatele, pentru că încă lucrez de acasă şi nu am aceleaşi condiţii ca la birou, nu pot să mai ies”, „Mi-e prea lene să ies din casă”, „N-am chef să văd pe nimeni o perioadă” sunt doar câteva dintre scuzele frecvente din ultimele luni folosite de oameni.

Factori complexi influențează alegerile oamenilor în timpul liber

Cu toate acestea, există o serie de factori care îi determină pe oameni să fie mai reticenți în a ieși în oraș, indiferent de vreme, circumstanțe sau starea de spirit. Mai ales cei care au program de lucru de la 9 la 17 sunt printre primii care refuză să se desprindă de rutina în care sunt angrenați. Motivele care stau în spatele alegerii lor sunt mult mai complexe decât simplele scuze pe care le invocă, scrie Ziarul Financiar.

„Suntem într-un context în care relaţiile sunt redefinite în funcţie de o serie de variabile: situaţia geopolitică, impactul pandemiei de COVID-19, impactul energiei în evoluţiile viitoare ale afacerilor, inflaţia, criza materiilor prime şi abordările strategice privind impactul asupra mediului”, spune Ionuţ Pandelică, profesor asociat la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”
20:20 - Mihai Tudose, după acuzațiile de blat PSD-AUR: Schema cu băgat jetoane la sondaje ca să pară Ciucă mai dolofan nu mai funcționează. Locul 5 din sondaje mă face să cred că, de fapt, PNL-ul îi dă voturi lui Simion
20:01 - Fake news grosolan în comunicatul transmis de Federația din Kosovo după scandalul de la meciul cu România (FOTO)
19:42 - Volodimir Zelenski: Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că războiul din Ucraina se încheie anul viitor prin mijloace diplomatice
19:12 - Semnificația gestului făcut de kosovari spre suporterii României. Radu Buzăianu: Ei, jucătorii, pot spune „Kosovo e Albania”? (VIDEO)
18:47 - Mike Tyson a fost învins de Jake Paul, dar principalul său adversar a fost vârsta. Probleme mari cu transmisia Netflix, inclusiv în România
18:27 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 17 – 23 noiembrie 2024. Zodia care este foarte favorizată acum (VIDEO)
17:01 - Căpitanul lui Kosovo i-a jignit pe jurnaliștii români și ar fi vrut să îl lovească pe unul dintre ei. Tensiuni mari la conferința de presă de la Arena Națională (VIDEO)