Orașul Cluj-Napoca a fost de curând gazda Olimpiadei Internaționale de Matematică. Ca multe alte domenii, și învățământul românesc este în declin. Elevii români au obțiunut cel mai slab rezultat din istorie: locul 33 din 110.
Coordonatorul echipei României, Cătălin Gherghe, susţine că este nevoie de schimbare procesului de selecţie a concurenţilor.
„Lucrurile trebuie privite puţin altfel, competiţia este individuală şi nu de echipă, deşi se face un clasament neoficial pe ţări adunându-se punctele tuturor concurenţilor. Am avut o medalie de aur, un argint aflat la un singur punct de medalia de aur, două medalii de bronz. Doi dintre copii au avut o zi mai proastă şi au tras echipa în jos”, a explicat Cătălin Gherghe, prorectorul Facultăţii de Matematică a Universităţii Bucureşti şi leader-ul echipei României, pentru Adevărul.
„S-a tot spus că e cel mai slab rezultat obţinut de România, eu îl consider mai bun ca cel de anul trecut pentru că aici ar trebui să conteze în principal medaliile de aur, iar România nu a avut aur de 3 ani. E într-adevăr mai slab ca punctaj faţă de anul trecut, dar aici când unul dintre copii clachează trage toată echipa în jos”.
Totodată, Gherge spune că duficultatea exercițiilor au crescut în timp, iar elevii olimpici de altădată nu ar mai reuși să rezolve problemele de acum.
De asemenea, el precizează că mulți elevi sunt îndreptați de părinți spre matematică doar pentru a obține o medalie, iar apoi pleacă din țară.
„Din fericire sau din păcate, nici nu ştiu cum să spun, Olimpiada este o astfel e portă, trebuie ştiut că dacă ai câştigat o medalie internaţională la Matematică ai şanse mari de tot să fi primit la o universitate mare. Aici este partea neplăcută, pentru că înainte copiii nu veneau la Olimpiadă pentru motivul acesta, ci pentru că le plăcea Matematica”, mai spune profesorul de matematică.
La Cluj, România a obţinut o medalie de aur (Ioan-Andrei Nicolae de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti), o medalie de argint (Ciprian-Mircea Bonciocat de la Colegiul „Tudor Vianu” din Bucureşti), două medalii de bronz (Edis Memiş de la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa şi Mihnea-Gabriel Doica de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti). Antonie Ciocan (Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti) şi Radu-Alexandru Iacob (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) au obţinut doar menţiuni de onoare.