Declarații halucinante. Viceprimarul Capitalei vrea un aparat care să anunțe cu patru ore înainte un cutremur. Specialist: Este la secțiunea mituri pentru copii

Declarații halucinante. Viceprimarul Capitalei vrea un aparat care să anunțe cu patru ore înainte un cutremur. Specialist: Este la secțiunea mituri pentru copii
Foto: activenews.ro

Reprezentanții Ordinului Arhitecților din România avertizează că în cazul unui cutremur major vor fi afectați atât bucureștenii care trăiesc în clădirile nesigure, cât și cei care trec zilnic prin zonele în care se află aceste construcții, un exemplu în acest sens fiind bulevadrul Magheru.

Cu toate acestea, autoritățile nu au găsit până acum soluții, ba chiar, unii dintre ei dau dovadă cănu înțeleg gravitatea situației cu care ne confruntăm.

Potrivit Știrileprotv.ro, Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei a declarat că ar exista aparate care prevăd cutremurul, cu patru ore înainte. Specialiștii îl contrazic însă cu vehemență, iar viceprimarul a devenit raăid ținta ironiilor.

În cadrul unui eveniment organizat de Ordinul Arhitecților din România, Bădulescu a afirmat că este interesat de un sistem de prevenire a cutremurelor prezentat de niște specialiști din Rusia și Israel.

”Este la secțiunea mituri pentru copii”, a reacționat la această declarație Matei Sumbasacu, specialist constructor în regiuni seismice, subliiind că în acest moment nu există un astfel de sistem de avertizare.

”20-30 de secunde ai. 2-3-4 ore este imposibil. Nu zic eu nimic, zice USGS, o autoritate mondială în seismică. E la secțiunea mituri pentru copii", a declarat specialistul, potrivit sursei citate.

Sistemul de avertizare gratiut, pus la dispoziție în acest moment de Institutul de Fizica a Pământului emite alerta cu 30 de secunde înainte de producerea seimului. Chiar și așa, autoritățile nu îl folosesc. Nicio regie de distribuție a gazului, a energiei electrice sau termice nu a cerut sa se conecteze la acesta.

Mai mult, în București nu au fost stabilite nici măcar așa-numitele zone sigure în care se pot refugia sinistrații, așa cum există în alte state cu risc seismic.

„Acestea sunt stabilite cu administrația locală, dar nu am să vă zic o listă exactă. Aceasta va fi difuzată în timp util. Ce pot să vă promit este că mă voi interesa de această listă”, a declarat Andrei Popa, ofiter IGSU, pentru sursa citată.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`