Ce presupune declarația verbală pe care am putea fi nevoiți să o facem după intrarea în starea de alertă

Publicat: 12 05. 2020, 14:58
Foto: Inquam Photos/George Calin

România se pregătește să treacă, din data de 15 mai, de la starea de urgență la starea de alertă și să înceapă prima etapă de relaxare a restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Dacă până acum, cetățenii puteau să-și părăsească locuințele doar pentru motive prevăzute clar în ordonanțele militare și având asupra lor declarații pe proprie răspundere pentru a-și justifica deplasările, începând de vineri, 15 mai, oamenii se vor bucura de o mai mare libertate de circulație în spațiul public și nu vor mai avea avea nevoie de declarații scrise. La ora redactării acestei știri, autoritățile nu au definitivat încă noile reguli pe care populația trebuie să le respecte după intrarea în vigoare a stării de alertă. Guvernul a adoptat în ședința de luni un proiect de lege privind starea de alertă, care a fost ulterior trimis Parlamentului pentru dezbatere. Între timp, însă, oficialii au dat mai multe detalii despre regulile de care românii vor trebui să țină cont de la jumătatea lunii mai, iar printre acestea au existat referiri la înlocuirea declarației scrise, cu una verbală, care să justifice deplasările cetățenilor.

Deplasările în afara localității se vor face în baza unei „declarații verbale”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, luni, că în perioada stării de alertă, românii vor putea circula în interiorul localităților fără a avea asupra lor declarațiile pe proprie răspundere. Pentru a ieși însă din localitate, aceștia vor trebui să aibă un motiv bine întemeiat. Astfel, potrivit declarațiilor ministrului, deplasările în afara localității se vor face în baza unei „declarații verbale” care însă va trebui dovedită cumva, cu un act sau cu o adresă. Nelu Tătaru a dat și niște exemple în acest sens. El s-a menționat situații precum „evenimentele restrânse în familie” sau efectuarea de munci agricole, cazuri în care cetățenii pot demonstra scopul deplasării prin furnizarea adresei la care merg sau prin prezentarea unui act de proprietate asupra terenului agricol.

Premierul Ludovic Orban, despre folosirea declarației pe propriarăspundere după 15 mai

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că încă nu s-a luat o decizie cu privire la obligativitatea prezentării declarației pe propria răspundere și după data de 15 mai, o hotărâre în acestsens urmând a fi luată după declararea stării de alertă.

„Privitor la decizia dacă va fi necesară sau nu declarația, decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență după declararea stării de alertă. Există opinii pe tema asta, până la urmă va prevala decizia consiliului și o vom anunța public în timp util, astfel încât oamenii să știe despre ce e vorba”, a spus Ludovic Orban.

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind starea de alertă

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege cu privire la starea de alertă, care a fost trimis către Parlament. La finalul ședinței Executivului, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a prezentat unele dintre prevederile cuprinse în actul normativ. Acestea se referă, printre altele, la domeniile economic, medical, la muncă și protecție socială, transporturi și educație.

Astfel, începând din data de 15 mai, va deveni obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Totodată, își vor putea relua activitatea operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei, fiind întreruptă comunicarea cu restul complexului. Iar în unitățile de învățământ preuniversitar, cursurile se vor desfășura în continuare în sistem online, autoritățile fiind obligate să pună la dispoziția elevilor care nu au acces la tehnologie resursele educaționale necesare.