CORONAVIRUS | Cum vom putea circula între localități de la 1 iunie: Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere

Publicat: 28 05. 2020, 19:28

România intră, de la 1 iunie, în faza a doua a relaxării măsurilor impuse împotriva răspândirii coronavirusului, după ce a trecut la 15 mai din starea de urgență în starea de alertă. Astfel că, în această nouă etapă declarația pe proprie răspundere nu va mai fi necesară.

Ce se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere de la 1 iunie

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, după ședința desfășurată la Palatul Cotroceni, alături de premierul Ludovic Orban, mai mulți miniștri și o serie de consilieri prezidențiali, că de la 1 iunie se va renunța la declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate.

”În ce privește deplasările în afara localității, acestea, de la 1 iunie, vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina sau cu piciorul, sau cu bicicleta din localitate”, a spus seful statului.

Ulterior, și prim ministrul Ludovic Orban a precizat că acestea vor fi eliminate, considerând că este cea mai importantă măsură relaxată.

”Una dintre cele mai importante măsuri este cea de eliminare a declarației pe propria răspundere pentru părăsirea localității. Acest lucru, practic, va permite deplasările în afara localității fără să existe teama oamenilor că trebuie să completeze această declarație”, a afirmat premierul.

Declarația pe propria răspundere, obligatorie la ieșirea din localitate

Reamintim că, în prezent, în prima fază a relaxării măsurilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2, declarația pe propria răspundere a rămas valabilă numai în cazul cetățenilor care voiau să se deplaseze în afara localităților.

Față de declarația care trebuie completată în perioada stării de urgență, în starea de alertă au fost adăugate motive pentru care este permisă ieșirea din zona în care locuiți. Mai precis, cetățenii pot ieși în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; în scop umanitar sau de voluntariat; realizarea de activități agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli sau pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi.

De asemenea, oamenii pot părăsi localitatea și pentru: participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială; pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu și din alte motive justificate, precum: − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; − deces al unui membru de familie; – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice.

Declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate sau din zona metropolitiană poate fi scrisă şi de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicităţii.