Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a anunțat că racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă joi dimineață, cum era programat, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. De asemenea, sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva.
Preotul Constantin Sturzu: Sărbătoarea Sfintei Parascheva va fi limitată la ziua de 14 octombrie
Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități,…
Publicată de Constantin Sturzu peMiercuri, 7 octombrie 2020
„Ca urmare a deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, având în vedere că nu ne mai așteptăm la un aflux de pelerini, nu se mai justifica să scoatem mânie dimineață, cum era programul inițial, racla cu sfintele moaște, pentru că numărul de credincioși e destul de mic, poate fi gestionat în interiorul catedralei și, eventual, în curte. De aceea nu avem de ce să extindem această sărbătoare. Sărbătoarea propriu-zisă rămâne, miezul sărbătorii rămâne 14 octombrie, când se face Sfânta Liturghie în toate bisericile ortodoxe, dar nu mai există această extensie, ca să zicem de la 14 octombrie spre alte zile.
În alți ani mai erau și alte evenimente pe care, într-adevăr, le-am anulat. De exemplu, mai era pelerinajul Calea Sfinților. Fiind perioadă de pandemie, nu se pot organiza procesiuni cu mulțimi. Va fi doar o procesiune cu racla sfintei pe străzile din Iași”, a declarat preotul Constantin Sturzu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Acesta a insistat că numărul de pelerini de până acum nu este unul mare, poate fi gestionat în catedrală sau în curte, iar măsurile anti-coronavirus sunt respectate.
„Esența sărbătorii faptul că închinătorii vin la racla cu sfintele moaște, rămâne. Ce care vor să vină, cei cărora li se va permite să intre – autoritățile vor decide, că ele sunt responsabile – vor veni la rând, se vor așeza. Rândul poate fi în catedrală sau în curte.
Dacă va fi un număr mare de închinători din Iași, scoatem racla afară pentru a putea gestiona un eventual număr mai mare. Deocamdată nu există premise că se va întâmpla acest lucru”, a mai precizat Constantin Sturzu, pentru B1 TV.
Întrebat dacă se respectă distanțarea, preotul a răspuns: „Absolut, absolut! Nu facem niciun fel de rabat. Avem nu doar voluntari, ci și preoți de-a lungul rândului care-i îndeamnă pe oameni să păstreze distanța, să poarte mască. Avem dezinfectant. Sunt foarte multe reguli pe care înțelegem să le respectăm, pentru că e pentru sănătatea noastră”.
Raed Arafata anunțat, luni seară, că la evenimentele organizate cu prilejul diverselor sărbători religioase vor putea participa doar persoanele care au domiciliu sau reședința acolo.
„Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți”,a explicat Arafat.
„Ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale”,a reacționatapoi Mitropolia Moldovei și Bucovinei.