UE propune suspendarea limitei de deficit bugetar de 3%. Von der Leyen: „Guvernele naționale vor putea pompa oricât este nevoie” / Ce măsuri sunt necesare pentru susținerea economiei (VIDEO)

UE propune suspendarea limitei de deficit bugetar de 3%. Von der Leyen: „Guvernele naționale vor putea pompa oricât este nevoie” / Ce măsuri sunt necesare pentru susținerea economiei (VIDEO)
foto: Facebook

Comisia Europeană a propus, vineri, suspendareaPactului de Stabilitate și Creștere, care prevede regula deficitului bugetar de cel mult 3%, într-o încercare de a le da un nou elan statelor naționale în lupta pentru depășirea șocului economic provocat de pandemia de COVID-19.

„Astăzi este despre economie. Coronavirusul are un impact dramatic asupra economiei noastre, majoritatea sectoarelor sunt afectate. Știu că acest lucru se răsfrânge asupra voastră. Închiderea vieții noastre publice este necesară pentru limitarea virusului, dar ne încetinește sever și economia. Săptămâna trecută am spus că vom face tot ceea ce este necesar pentru a-i sprijini pe europeni și economia europeană. Astăzi, sunt fericită să spun că am livrat (n.r. – promisiunea). Regulile de ajutorare a statelor sunt cele mai flexibile (n.r. – reguli impuse) vreodată. Acest lucru va veni în ajutorul companiilor voastre și a locurilor voastre de muncă. Guvernele vor putea oferi acum bani multelor companii afectate de șocul brusc, hoteluri, restaurante, companii de transport, firme mici care riscă să se închidă fără sprijin. Astăzi, iar acest lucru este nou și n-a mai fost făcut vreodată, declanșăm clauza de derogare generală. Acest lucru înseamnă că guvernele naționale vor putea pompa în economie oricât au nevoie. Relaxăm regulile bugetare, astfel încât să le permitem acest lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen, într-un videoclip postat pe Twitter, vineri.

Concret,Comisia propune activarea unei clauze din legislația europeană care suspendă obligația statelor de a respecta obiectivele bugetare (un deficit bugetar maxim de 3% din PIB), iar această propunere trebuie aprobată de Consiliu. Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că miniștrii de finanțe din zona euro și șefii de stat și de guvern din UE au agreat ideea atunci când a fost discutată în videoconferințele din această săptămână, scrieEURACTIV.com.

De altfel, creșterea fondurilor alocate de către statele membre în lupta cu noul coronavirus pare să fie o tendință generală în UE, astfel că este de așteptat ca propunerea să fie primită cu entuziasm. B1.RO a trecut în revistă eforturile economice pe care le fac cele mai afectate țări europeneîn aceste zile – analiza cuprinde și România. (Detalii AICI)

Într-o ședință-maraton, Guvernul Orban adopta mai multe măsuri pentru depășirea impasului economic

Cum economiile naționale sunt paralizate de restricții, guvernele statelor membre întreprind eforturi extraordinare pentru relansarea lor. Este și cazul României, unde Guvernul Orban a adoptat mai multe măsuri pentru depășirea momentului de cumpănă

Într-o ședință de Guvern începută miercuri, dar care s-a întins până în zorii zilei de joi, cabinetul PNL a decis că va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activiatea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

În plus, potrivit actelor normative adoptate în aceeași ședință, crește plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. Dobânda acestor credite va fi subvenționată.

Nu în ultimul rând, Guvernul a mai hotărât să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.

Florin Cîțu, despre nevoia companiilor de lichidități

La începutul săptămânii în curs, chiar înainte de ședință, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, sublinia nevoia injecțiilor de „lichiditate” în economie.

„M-am uitat și știu ce se întâmplă în România. Am început cu un program care ajută exact IMM și acest sector, capital de lucru. Ce am învățat în criza din 2008 a fost că ce aveau nevoie atunci companiile erau lichiditățile”, afirma Florin Cîțu, luni seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Uniunea Generală a Industriașilor din România face apel la autorități pentru implementarea unor măsuri imediate și proporționale situației și riscului pentru economia țării

Uniunea Generală a Industriașilor din România a lansat o scrisoare deschisă către principalii actori ai puterii executive din România, prin care cer o serie de „măsuri imediate și proporționale situației și riscului” la care este expusă economia națională, pe fondul pandemiei de COVID-19. (Detalii AICI)

Printre soluțiile propuse, cu caracter de urgență, UGIR menționează adaptarea Codului Muncii cu privire la clarificarea condițiilor de muncă flexibilă, utilizarea sumelor/instrumentelor de garantare puse la dispoziţia statelor membre de către Comisia Europeană (prin CE, BEI, BERD, BCE), realocarea sumelor necheltuite din fondurile europene către apeluri de proiecte cu aprobare rapidă, de valoare medie (200 mii – 1 milion euro), care să fie disponibile pentru angajatorii ce doresc să facă investiții care să securizeze locurile de muncă, indiferent de domeniul de activitate și lansarea de investiții publice, în special cele ce presupun lucrări de construcții, inclusiv prin accesarea de fonduri europene pentru finanțarea acestora (discuții rapide cu Comisia Europeana privind procedura de realocare a fondurilor încă necheltuite).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`