Decizia UE conform căreia certificatul de vaccinare e recunoscut doar după doza booster, transpusă și în legislația românească / Pe plan naţional, valabilitatea certificatelor a fost prelungită

Publicat: 03 02. 2022, 19:05
Actualizat: 03 02. 2022, 19:05
Un român a fost prins în Italia cu un certificat fals de vaccinare. Foto: Hepta - Abaca Press / Lafargue Raphael/ABACA

Prevederea europeană potrivit căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile a fost transpusă și în legislația românească, anunță secretarul de stat Andrei Baciu.

Legislația europeană despre doza booster, transpusă și în legislația românească

Acesta va fi folosit doar pentru călătoriile în UE. Pe plan naţional a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022.

„Actul normativ adoptat astăzi se referă la punerea în aplicare a deciziei Uniunii Europene 1073/2021, care vizează specificaţiile tehnice de implementare a regulamentului european 963/2021.

Practic, acest act transpune şi în România aplicarea acestei reglementări care va fi valabilă şi pentru celelalte state membre pentru călătorii. Vorbim aici şi de Spaţiul Economic European şi de Confederaţia Elveţiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei de booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile”, a afirmat Andrei Baciu.

Acesta a explicat că  noile reglementări se referă la călătorii în interiorul Comunităţii Europene, nu se adresează regulilor pe plan național:

„Tot în acest act normativ mai există o prevedere care, de fapt, se adresează cadrului naţional, prin care se prelungeşte perioada de valabilitate a certificatelor digitale europene privind COVID-19 de la 30 iunie 2022, cât este în momentul de faţă, până la 31 decembrie 2022 şi prevede eliberarea, la cerere, a unui nou certificat după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată. Această menţiune este în completare şi nu este în asociere cu prima chestiune pe care am explicat-o”, a adăugat Baciu.