Decizia Ucrainei de a amâna recunoașterea juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina stârnește nemulțumirea Patriarhiei Române

Decizia Ucrainei de a amâna recunoașterea juridică a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina stârnește nemulțumirea Patriarhiei Române
Sursa Foto: Pixabay.com

Patriarhia Română a transmis sâmbătă că „regretă” decizia autorităților din Kiev de a refuza recunoașterea juridică a Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina, a cărei înființare fusese anunțată la începutul lunii martie, potrivit stirileprotv.ro.

Decizia Ucrainei care a supărat Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română își exprimă, într-o ieșire oficială rară împotriva Ucrainei, nemulțumirea „creștinească” față de amânarea recunoașterii juridice a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina de către autoritățile de la Kiev, un demers pe care Patriarhia Română l-a anunțat la începutul lunii martie.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a informat sâmbătă că, în cadrul ședinței de lucru de vineri, 25 octombrie, Sfântul Sinod a luat mai multe decizii, cea mai remarcabilă dintre ele fiind ultima menționată pe agendă.

Conform acestei, Biserica Ortodoxă Română „a luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime”.

„O schimbare radicală de poziționare a Bisericii Ortodoxe Române”

În luna martie, Sfântul Sinod a anunțat planurile de înființare a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, ceea ce constituie o implicare directă și semnificativă în viața vecinilor care se află în conflict pentru a se apăra împotriva invaziei ruse. Analistul politic ucrainean Ihor Lubianov a declarat la acea vreme că „decizia Sfântului Sinod reprezintă o schimbare radicală în postura Bisericii Ortodoxe Române”.

O serie de biserici românești din Ucraina sunt acum organizate sub egida Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce altele mențin legături mai strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă. Până acum, Biserica Ortodoxă Română a ales să nu se implice în situația din Ucraina, din cauza complexității și sensibilității contextului local.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`