Decizia care i-ar fi putut schimba radical soarta lui George Floyd. De la un sportiv promițător, la infractor

Publicat: 04 06. 2020, 18:45
foto (SUA): Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Moartea lui George Floyd a provocat o adevărată emulație în Statele Unite ale Americii. În acest timp, mai multe informații despre viața afro-americanului au apărut în spațiul public.

George Floyd, cetățeanul american ucis de un polițist înMinneapolisare o poveste de viață impresionantă. El era poreclit în cercul de prieteni „Big Floyd”. Avea 2.01 metri înălțime. S-a născut în Carolina de Nord, dar a crescut în Houston, Texas. George Floyd a avut șansa de a deveni un jucător profesionist de fotbal american, dar și de baschet.

Floyd a jucat pentru echipa Colegiului, Jack Yates. Cu aceasta a ajuns până în finala statului Texas, în anul 1992. Echipa lui Floyd a pierdut confruntarea cu Temple, cu scorul de 38 la 20.

În perioada 1993-1995, George Floyd a jucat baschet, în echipa colegiului din South Florida. Nu doar statura, ci și talentul l-a făcut pe Floyd să intre în atenția antrenorului.

„Nu mi-a provocat nicio problemă. A fost un sportiv destul de bun, cu o medie de 12 până la 14 puncte pe meci”, a declarat George Walker, fostul antrenor de baschet al lui George Floyd.

George Floyd, viață în stradă vs viață pe terenul de sport

George Floyd nu a urmat calea sportului. A fost arestat și reținut de mai multe ori pentru furt și reținere de droguri. În 2007 a fost protagonistul unui jaf armat, în urma căruia a fost condamnat la 5 ani de detenție.

După ce și-a ispășit pedeapsa, George Floyd a fost inclus în mai multe programe de reabilitare.

George Floyd a murit la vârsta de 46 de ani. Timp de 5 ani a lucrat ca agent de pază la un restaurant. Acesta își pierduse slujba de câteva săptămâni, în contextul pandemiei de coronavirus. El a fost tatăl a două fiice, în vârstă de 6, respectiv 22 de ani.

Cum a izbucnit scandalul George Floyd

George Floyd a murit prin sufocare, în data de 25 mai 2020. Un ofițer de poliție din Minneapolis s-a urcat cu genunchiul pe gâtul lui. Deși Floyd l-a implorat pe polițist să-l lase să respire, acesta a continuat să-l sufoce pe afro-americanul arestat. George Floyd fusese reținut după ce plătise cu bancnote false la un magazin.

Revolta cetățenilor americani a izbucnit la o zi mai târziu. Inițial, protestele au fost pașnice. Nu mult timp a trecut până când spiritele s-au dezlănțuit. O secție de poliție și două magazine au fost incendiate, respectiv vandalizate, în primă fază. Polițistul Derek Chauvin a fost arestat, însă protestele continuă.

Moartea lui George Floyd seamănă foarte bine cu cea a lui Eric Garner, din 2014. Un ofițer de poliție din New York l-a sugrumat, în timp ce bărbatul arestat și neînarmat, negru, a strigat de 11 ori „nu pot respir!”.

Ancheta familiei lui George Floyd contrazice punctul de vedere oficial

Protrivit autopsiei realizate de medicii angajați ai statului american, moartea lui Floyd nu a fost provocată de faptul că polițistul i-a restricționat căile respiratorii cetățeanului afro-american, ci de mai multe afecțiuni medicale deja existente ale celui arestat. Printre ele, probleme cardiace, hipertensiune arterială şi posibile substanţe toxice prezente în organism.

Familia lui George Floyd nu a acceptat verdictul medicilor statului american. Astfel, a apelat la sprijinul unor examinatori medicali.

Medicii angajați de familia lui Foyd au ajuns la concluzia că bărbatul a murit în urma presiunii puse pe nivelul gâtului de polițist, care nu a mai permis oxigenarea creierului. Punctul de vedere aparține lui Michael Baden, fost medic în New York, anagajat de familia lui Floyd.

Michael Jordan, revoltat după moartea lui George Floyd

Legendarul Michael Jordan se numără printre persoanele publice care a reacționat ferm în urma morții lui George Floyd. Starul din NBA a transmis un mesaj dur.

„Sunt profund întristat, sunt îndurerat și plin de furie. Simt și văd frustrarea fiecăruia. Am suportat destul! Sunt alături de cei care luptă împotriva rasismului și a violenței asupra persoanelor de culoare din țara noastră.

Trebuie în continuare să ne exprimăm pașnic împotriva nedreptății și să cerem dreptatea”, a declarat Michael Jordan.

Starul din NBA crede că schimbarea se poate realiza doar prin unitate.

„Vocile noastre unificate trebuie să facă presiuni asupra liderilor noștri pentru a ne schimba legile. Altfel, trebuie să ne folosim de votul nostru pentru a produce schimbări. Fiecare dintre noi trebuie să facă parte din soluție și trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce dreptatea pentru toți”, a declarat baschetbalistul retras din activitate.