Hidrologii au anunțat în 31 iulie că debitul Dunării va începe să crească spre sfârșitul săptămânii viitoare, dar va fi tot sub mediile anuale specifice perioadei de vară. De asemenea, ei atrag atenția că din cauza ploilor torențiale există pericolul de inundații pe unele râuri din zonele de deal şi munte.
Astfel că există o probabilitate mai mare de creștere în prima parte a intervalului de prognoză pe râurile din Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Moldova, ca urmare a precipitaţiilor.
Conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în prima parte a săptămânii viitoare, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s). Ulterior, va fi în creştere uşoară până la 2.050 mc/s la finalul intervalului, fiind sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 mc/s) şi august (4.300 mc/s). Această prognoză este valabilă până la data de 6 august.
De asemenea, debitele vor fi staţionare în prima parte a intervalului pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
Cât despre partea a doua a intervalului, debitele vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Hârşova şi în general staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.
În plus, debitele medii zilnice pentru râurile din țară vor fi relativ staţionare, până la data de 6 august. De asemenea, exceptând prima parte a intervalului, râurile din jumătatea de nord a ţării unde vor fi în creştere pe fondul averselor prognozate.
Pe Dunăre se înregistrează debite deosebit de scăzute pentru această perioadă din an și sunt deja probleme în desfășurarea normală a navigației, mai ales pe sectorul amonte Călărași, a precizat la începutul lunii dr. Marius Mătreață, directorul Centrului Național de Prognoze Hidrologice, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
Întrebat cât de gravă este situația, oficialul a explicat: „În momentul de față, debitele la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, sunt în jurul valorii de 3.000 mc/s, valoare care reprezintă aproximativ 56% față de media multianuală pentru luna iulie, care este de 5.350 mc/s. În următoarea perioadă, practic pentru următoarele șapte zile, prognozăm pentru următoarele zile o ușoară creștere până la valoarea de 3.100 mc/s, o evoluție relativ staționară pentru următoarea zi, după care, din nou, ne așteptăm la o scădere ușoară până la valori de 2.900 mc/s, la sfârșitul următoarelor șapte zile, situându-se evident în continuare, pe toată această perioadă, sub valorea medie multianuală a lunii iulie”.