De Ziua Mondială a Presei Libere, libertatea presei se află într-o stare disperată într-un număr record de țări. Una dintre amenințările directe a devenit și Inteligența Artificială

Publicat: 03 05. 2023, 07:31

Raportul World Press Freedom Index avertizează că dezinformarea și inteligența artificială reprezintă amenințări tot mai mari la adresa jurnalismului.

Se estompează diferența dintre adevărat și fals, realitate și lucruri inventate

Libertatea presei se află într-o stare dezastruoasă într-un număr record de țări, potrivit celui mai recent raport, care avertizează că dezinformarea, propaganda și inteligența artificială reprezintă amenințări tot mai mari la adresa jurnalismului.

Indexul mondial al libertății presei a dezvăluit o cădere șocantă, cu un număr fără precedent de 31 de țări considerate a fi într-o „situație foarte gravă”, față de 21 în urmă cu doar doi ani.

Agresivitatea crescută din partea guvernelor autocrate – și a unora considerate democratice – împreună cu „campanii masive de dezinformare sau propagandă” a făcut ca situația să meargă din rău în mai rău, potrivit listei, publicată de grupul de susținere Reporteri fără frontiere (RSF).

Miercuri se împlinesc 30 de ani de la prima Zi Mondială a Libertății Presei, care a fost creată pentru a reaminti guvernelor datoria lor de a susține libertatea de exprimare.

Cu toate acestea, în prezent, mediul pentru jurnalism este considerat „rău” în șapte din 10 țări și satisfăcător în doar trei din 10, potrivit RSF. Potrivit ONU, 85% dintre oameni trăiesc în țări în care libertatea presei a scăzut în ultimii cinci ani.

Sondajul evaluează starea presei în 180 de țări și teritorii, analizând capacitatea jurnaliștilor de a publica știri de interes public fără interferențe și fără a atrage amenințări la adresa propriei lor siguranțe.

Studiul arată că progresele tehnologice rapide permit guvernelor și actorilor politici să denatureze realitatea, iar conținutul fals este mai ușor de publicat ca niciodată.

„Se estompează diferența dintre adevărat și fals, real și lucruri inventate, fapte și chestii inventate, punând în pericol dreptul la informare”, se arată în raport.

„Capacitatea fără precedent de a falsifica conținutul este folosită pentru a-i submina pe cei care întruchipează jurnalismul de calitate și pentru a slăbi jurnalismul însuși”.

Inteligența artificială „face și mai mult ravagii în lumea mass-media”, se arată în raport, instrumentele de inteligență artificială „digerând conținut și regurgitându-l sub forma unor sinteze care ignoră principiile de rigoare și fiabilitate”.

Nu este vorba doar de conținut scris, ci și de conținut vizual. Imagini de înaltă definiție care par să prezinte persoane reale pot fi generate în câteva secunde.