De Ziua Oamenilor Vârstnici, Asociaţia MozaiQ a organizat un eveniment inedit, o întâlnire dedicată homosexualilor de vârsta a treia. (Detalii AICI)
Cu această ocazie, jurnalistul Ovidiu Tiță de la vice.com a stat de vorbă cu organizatorul evenimentului, Adrian Păun, o persoană cu orientări homosexuale de aproximatiov 70 de ani.
Jurnalistul spune că, stând de vorbă cu Adrian Păun a vrut să “recupereze o parte din istoria gay a României”.
“Toți avem o istorie. Este îngrozitor să-ți descoperi, dintr-o dată, identitatea sexuală și să trăiești cu falsa impresie că înainte de tine nu era nimic. Sau că tu ești primul și poate singurul căruia îi plac bărbații. Istoria îți dă o perspectivă și te calmează, îți dă curaj, te inspiră și te mobilizează”, a spus organizatorul evenimentului din parcul Cișmigiu.
Acesta a povestit și despre cum se ascundeau homosexualii pe vremea lui Ceaușescu, care le erau distracțiile și cum își agăța partenerii.
“Am învățat să fim ascunși, să fim duplicitari, să avem un discurs ușor ipocrit. Asta din nevoia de a ne proteja viața privată și viața profesională. Gândește-te că, dacă erai gay pe vremea aia, riscai să îți pierzi locul de muncă. Dar mai rău era că motivul pentru care îți pierdeai locul de muncă era și consemnat oficial.
Petrecerile erau organizate de un poet, Traian Filip. Invitam tot felul de oameni – credeam noi că ar fi de-ai noștri. Și după 12 noaptea, gazda anunța: „Și acum, toată lumea în curu' gol!". Ăsta era un semnal. Se stingea lumina două minute. Care nu era din comunitate și nu mai fusese la petreceri nu știa ce se întâmplă. Noi, ăștia care eram bulangii vechi, normal că de-abia așteptam să scăpăm de țoale și să ne-o tragem.”, a spus acesta.
Despre el afirmă că a fost întotdeauna o persoană îndrăzneață și că toată școala a știu că îi plab băieții, dar a rămas un coleg simpatic și de gașcă.
“Am fost gay de când mă știu, toată lumea în școală știa că sunt mort după băieți și, cu toate astea, am fost destul de popular în clasa mea. Nu sunt timid de fel. (…) Un profesor a încercat să mă agațe odată. Atunci i-am zis: „Aici nu e despre artă, cred că asta este despre arta seducției". Întotdeuna am fost înțepat și obraznic. A zâmbit și și-a dat seama că nu avea niciun rost”, a povestit Adrian Păun.
Părinții săi i-au acceptat orientarea sexual, dar nu s-a discutat niciodată în familie. Mai mult, acesta povestește că tatăl său i-a dat primul pont despre întâlnirile gay-lor, fără nicio intenție evident.
“Când aveam eu 14 ani, tatăl meu, un om extrem de informat, mi-a spus: „Vezi să nu te duci pe la Operă, că pe acolo sunt numai poponari și cine știe ce se întâmplă". Crede-mă, a doua zi, acolo eram, chiar îmi venea să-i spun: „Mersi, tată, pentru pont, că de când voiam eu să aflu o locație d-asta unde se întâlnesc poponarii bucureșteni!". Au acceptat ce sunt, dar subiectul nu este discutat. Ei nu simt nevoia să mă întrebe despre viața mea erotică, sentimentală. Nici eu nu simt nevoia să le spun prea multe. Rămân fiul lor și avem o înțelegere mutuală și de respect”, a mai declarat el pentru vice.com.
Probleme mai întâmpină și când se ivesc probleme de sănătate. Homosexualii sunt percepuți ca fiind purtători ai virusului HIV.
“Ca orice persoană în vârstă, sănătatea noastră nu mai e cum era odată. Ne-am dori să avem medici care ne înțeleg, care ne acceptă așa cum suntem, fără să ne critice. Sunt și urgențe medicale despre care am prefera să nu vorbim cu medici care nu ne înțeleg. Am prieteni din generația mea care au avut probleme – ruptură de sfincter (anal), din cauza unui penis mult prea mare și prost folosit. A sângerat ușor și a trebuit să meargă la medic, să fie reparat.
Crede-mă că, dacă s-ar fi dus la un medic heterosexual, imediat și-ar fi dat seama ce s-a întâmplat și ți-e greu. Plus, mulți dintre noi avem probleme dentare. Percepția este că noi, homosexualii mai bătrâni, suntem infectați cu HIV și mulți dentiști refuză să ne facă extracții dentare”, a povestit membrul LGBT.
Despre sex, el a spus că în communism se protejau cu preservative Vulcan: “rede-mă, dacă foloseai o anvelopă de automobil, era mai bine. Erau îngrozitor de groase, îngrozitor de inconfortabile, nu erau lubrifiate, aveau doar praf de talc.”
Întrebat cum se agățau homosexualii între ei, acesta a spus că totul se petrecea într-un club din Capitală, vechiul Berlin, actualul Control.
“Dacă te vedea cineva care te plăcea, îl chema pe chelner și-i spunea: „Dă-i la masa cutare, un pahar de vin", roșu sau alb. Roșu însemna activ, alb însemna pasiv. Deci, respectivul îți spunea ce preferă. Chelnerul îți arăta, „Uite, de la domnul". Tu, dacă erai interesat, îl cercetai de la distanță și, dacă voiai ceva, acceptai paharul de vin, îl degustai și-l ridicai în sus. Dacă nu, mulțumeai și îl impingeai cu mâna”, a precizat acesta.
Despre sex, el a spus că în communism se protejau cu prezervative Vulcan: “rede-mă, dacă foloseai o anvelopă de automobil, era mai bine. Erau îngrozitor de groase, îngrozitor de inconfortabile, nu erau lubrifiate, aveau doar praf de talc.”
Dacă ar avea un nepot care ar veni la el să-ți zică că e gay, Adrian Păun l-ar sfătui "să se gândească întâi ce înseamnă. Nu e nevoie să se identifice neapărat. Așteaptă până te convingi. Iar în momentul în care te convingi, trăiește-ți viața fără minciună, fără ipocrizie și fă bine și altora ca tine, care sunt mai puțini norocoși să aibă pe cineva care să îi asculte și să nu-l judece".
Mulți bărbați nu-și recunosc orietarea sexuală.
“Cât am stat cu Adrian în parc ne-am întâlnit cu un tip cu care mi-a zis că s-a culcat. Tipul avea 19 ani și era cu prietena lui”, conchide jurnalistul.