De unde se obțin adeverințe de vechime pentru pensie. Anunț pentru cei care au lucrat la societăți care s-au desființat
Adeverința pentru vechime este un document foarte dificil de obținut pentru persoanele care au lucrat la firme care s-au desființat, iar acesta este necesar pentru deschiderea dreptului de pensie sau pentru recalcuarea pensiei.
Condițiile în care angajatorul eliberează adeverințe de vechime
Pensionarii care vor să obțină adeverința care dovedește anii de vechime, dar și veniturile suplimentare pe care le-au primit, precum sporuri de noapte, ore suplimentare, trebuie să meargă prima oară la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), conform Adevărul.
ITM desfășoară o campanie de informare pentru persoanele care au nevoie de adeverința de vechime, dar și legat de condițiile în care se poate solicita documentul.
Angajatorul este obligat să elibereze adeverințe de vechime salariaților în următoarele condiții:
– Angajatul și-a încetat activitatea și adeverința trebuie să cuprindă perioadă în care a lucrat, salariul, vechimea în muncă și specialitatea;
– La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat și adeverința trebuie să dovedească perioada în care acesta a lucrat, salariul, vechimea în muncă, în meserie și specialitatea.
În cazul în care personalele au lucrat până la data de 31.10.2010, până când era valabil carnetul de muncă, dar nu și-au întocmit unul sau s-au pierdut, pot solicita adeverințe de vechime de la fostul angajator.
Obținerea adeverințelor de la societăți desființate
ITM explică ce trebuie să facă persoanele care au muncit la o firmă care s-a desființat și de la care au nevoie de averința de vechime.
„În cazul în care angajatorul nu mai există, adeverințele se vor solicita în scris, după cum urmează:
– unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt;
– inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.
În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvenţă, faliment sau lichidare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să le elibereze salariaților, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia”, a transmis ITM.
În termen de 60 de zile calendaristice, succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați trebuie să elibereze adeverințele solicitate.
De aici, sarcina le revine operatorilor economici autorizați, iar lista acestora este disponibilă pe site-ul Arhivelor Naționale din România. Dar, serviciile arhiviste sunt contra cost.
Dacă angajatorii sau succesorii în drepturi ai acestora nu eliberează adeverințe de vechime vor fi sancționați de către ITM.
„Încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime, se constată și se sancționează de către Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă.
Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Arhivele Naţionale şi, după caz, ai serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale.
Facem precizarea că, având în vedere prevederile art. 139 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, coroborate cu prevederile art. 13 lit. a), din același act normativ, există obligativitatea eliberăríi, de către angajatori, a unui nou tip de adeverință, referitoare la perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 doar dacă s-a datorat, sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale”, se mai precizează în comunicatuil transmis de ITM.