„De unde să scot bani? Să fur?”, apelul disperat al bătrânilor din Botoșani, după ce prețul lemnelor de foc a crescut cu 15% față de anul trecut
Bătrânii din județul Botoșani se așteaptă deja la o iarnă peste care vor trece cu greu, după ce prețul lemnelor de foc a crescut cu 15% în comparație cu anul trecut. Cel mai greu le vor fi persoanelor în vârstă care nu au venituri suficiente pentru a-și încălzi casele în sezonul rece, care pare că se apropie tot mai rapid.
Anul acesta, metrul cub de lemn de foc ar putea să depășească pragul de 1.000 de lei.
Pensionarii din mediul rural și din orașele județului Botoșani sunt în prag de disperare, mulți spunând că sunt pregătiți să îndure frigul iernii și că în locul focului din sobă vor folosi mai multe plapume și căciuli.
Bătrânii județului Botoșani, în prag de disperare, după scumpirea lemnelor de foc
„Prețul propriu-zis la lemn nu a crescut față de anul trecut. A rămas același. Însă a crescut prețul la transport și prețul tăierii materialului lemnos pentru a fi utilizat pentru încălzire. Și asta fiindcă s-a scumpit combustibilul dar crește și salariul minim pe economie. Toate acestea se adaugă la prețul final”, a spus inginerul Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani.
Prețul unui metru cub de lemn, la tăiere, este de 450 de lei, însă la această sumă se vor adăuga și costurile de transport și de tăiere în butuci. Astfel, bătrânii vor fi nevoiți să plătească sume între 700 și 1.000 de lei.
„Eu am 1.200 de lei pensie. Medicamente la femeie, dări la stat și la facturi și mâncare. Plus lemne. Dar de unde?”, a spus moș Toma, potrivit Adevărul.
„Eu cumpăr cât pot. Cât mă ține buzunarul. După ce se termină ne băgăm în ogheal, cu tot cu cojoc. De unde să scot bani? Să fur?”, a mai spus un alt pensionar.
„Noi plătim lemnul gata tăiat, transportat. Este foarte scump. Ajunge și la 1.000 de lei. Sunt bătrâni singuri care se încălzesc cu plosca în așternut”, a menționat o localnică din Săveni.