De unde provine frica de clovni. Coulrofobia, un fenomen care afectează persoanele de toate vârstele
Coulrofobia sau frica de clovni este un fenomen extrem de des întâlnit, nu doar în rândul copiilor, cum am fi tentați să credem, ci și în rândul adulților. Însă, o foarte mică parte dintre cei care simt frică au avut într-adevăr o experiență neplăcută cu un astfel de personaj. De multe ori, oamenii dezvoltă această teamă din cauza modului negativ în care au fost portretizați clovnii în cultura populară.
Pentru a înțelege care sunt originile acestei frici, dar și motivele pentru care oamenii sunt înspăimântați de aceste personaje menite să stârnească amuzament, un grup de oameni de știință au conceput un chestionar psihometric, cu scopul de a evalua ponderea persoanelor afectate și severitatea coulrofobiei, informează Science Alert, citat de Observator News.
Rezultatele chestionarului
Chestionarul a fost completat de un eșantion internațional de 987 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 77 de ani.
Mai mult de jumătate dintre respondenți (53,5%) au declarat că le era frică de clovni cel puțin într-o anumită măsură, iar 5% au declarat că le era „extrem de frică” de aceștia.
Procentul de persoane care au raportat o frică extremă de clovni este ușor mai mare decât cele raportate pentru multe alte fobii, cum ar fi animalele (3,8%), sângele (3,0%), înălțimile (2,8%), apa plată sau fenomenele meteorologice (2,3%), spațiile închise (2,2%) și zborul (1,3%).
În urma cercetării, s-a constatat că femeile se tem mai mult de clovni decât bărbații. Motivul pentru această diferență nu este clar, dar aceasta este prezentă și la alte fobii, cum ar fi frica de șerpi și păianjeni.
Originile fricii de clovni
Pentru a explora originile fricii de clovni, cercetătorii au elaborat și aplicat un alt chestionar de celor 53,5% care au raportat că simt frică față de clovni, indiferent de intensitatea sentimentului.
Acest nou set de întrebări conținea opt aspecte care ar putea să îi facă pe oameni să simtă o nesiguranță în preajma clovnilor.
- Un sentiment straniu sau neliniștitor datorat machiajului clovnilor, care îi face să pară nu tocmai umani.
- Trăsăturile faciale exagerate ale clovnilor dau senzația de amenințare.
- Machiajul de clovn maschează emoțiile și creează incertitudine.
- Culoarea machiajului de clovn ne amintește de moarte sau sânge și evocă dezgustul sau evitarea.
- Comportamentul imprevizibil al clovnilor ne face să ne simțim inconfortabil.
- Frica de clovni a fost preluată de la membrii familiei.
- Portretizarea negativă a clovnilor în cultura populară.
- O experiență înfricoșătoare cu un clovn.
Răspunsul „experiență personală înfricoșătoare cu un clovn” a înregistrat cel mai scăzut nivel de acord, în timp ce cel mai puternic factor identificat a fost cel legat machiajul care poate ascunde emoțiile reale, sugerând că, pentru mulți oameni, teama de clovni provine din faptul că nu le putem vedea expresiile facial.