De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect

Publicat: 16 09. 2024, 20:07
Sursa foto: Freepik

Una dintre cele mai folosite expresii de către români este „ai carte, ai parte”, fiind interpretată drept o legătură între nivelul de educație al unei persoane și sansele sale de succes. Totuși, această expresie a evoluat în timp, având în trecut alte semnificații.

Care este istoricul expresiei

Expresia „ai carte, ai parte” provine din Transilvania, iar conform profesorului Vladimir Bogosavlievici de la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca, termenul „carte” însemna documentul funciar care certifica dreptul de proprietate asupra unor terenuri, conform click.ro. 

Acest act era cunoscut drept „carte funciară”, iar expresia „ai carte, ai parte” însemna că având „cartea”, puteai demonstra dreptul de proprietate și aveai parte de respect și recunoaștere în comunitate.

Cum a evoluat această expresie

În prezent, această expresie semnifică faptul că educația și cunoștințele aduse de „carte” ar trebui să îți aducă recunoștință și înțelegere. Conform icționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), cuvântul „carte” în expresia „ai carte, ai parte” are mai multe sensuri, inclusiv „cunoștințe de scriere și de citire; învățătură, știință, cultură”.

În DEX, cuvântul „carte” poate semnifica și un registru sau un act scris care servește drept dovadă, cum ar fi „carte de judecată”, care se referă la o sentință judecătorească.