De unde a luat naștere expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Această vorbă pune în dificultate mulți români

De unde a luat naștere expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Această vorbă pune în dificultate mulți români
Sursa foto: Shutterstock

Limba română este plină de zicale amuzante, dar și unele care ne pot pune în dificultate. În această categorie se află și vorba „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Cum a apărut această expresie

Multe expresii vechi, în care cuvintele se folosesc în sens diferit, pot fi înțelese mult mai bine atunci când înțelegem mai bine stilul de viață al oamenilor din acea vreme. În cazul acestei expresii, este greu să ne imaginăm când au avut strămoșii un contact cu animale precum leoparzi, încât acestea să ajungă într-o expresie românească, a explicat click.ro. 

Zicala „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” are scopul de a evidenția contrastul dintre realitatea de la exterior, adesea mult mai pozitivă și mai îngrijită, față de ce se întâmplă dincolo de privire altora.

Expresia este neobișnuită în limba română

Această expresie nu este foarte veche și a luat naștere în perioada în care circurile ambulante străbăteau România. În acele vremuri, pe afișele ce făceau reclamă circului apăreau leoparzi ce săreau prin cercuri de foc.

Pe lângă afișe, mai erau alte metode de promovare. Chiar în fața cortului de circ, unul dintre angajați striga „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, iar treptat această expresie a început să se utilizeze în limbaj.  Datorită spectacolelor de circ, expresia a început să fie din ce mai auzită de români, care au decis să o păstreze în limbaj chiar și după ce astfel de spectacole nu au mai fost la fel de populare.

Expresia se referă la faptul că aparențele unui anumit lucru pot fi foarte ordonate și atrăgătoare, realitatea mai profundă poate fi complet diferită.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`