„De peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă”, avertizează un meteorolog militar

„De peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă”, avertizează un meteorolog militar
Foto simbol: Pixabay

Un specialist al Armatei în observarea și prognoza fenomenelor atmosferice a mărturisit că ciclonul care s-a format în sudul Europei va aduce în sud-estul României cantități importante de apă, chiar și de 80-100 litri/mp.

Și Bucureștiul va fi afectat de ploi abundente

Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM), într-o conferință de presă la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, a avertizat încă de joi că în zilele de 28-30 septembrie sunt așteptate fenomene meteo severe. La Guvern s-a întrunit o ședință de urgență și s-a format un grup de lucru.

„Toate acestea sunt semnul îngrijorării autorităților. Vor cădea precipitații foarte mari de apă. În unele zone sunt așteptate și cantități de 100 litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani. Dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat pentru Hotnews un specialist în meteorologie din cadrul Armatei, sub condiția confidențialității.

Vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că debitele estimate pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol, însă situaţii mai grele vor exista pe cursurile interioare din bazinele hidrografice aflate sub avertizări, iar duminică va fi „cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile”. Potrivit meteorologilor, în unele zone cantitățile de precipitații vor atinge 100 de litri pe metru pătrat.

„Pe zone restrânse se vor înregistra cantități de apă de 80-100 litri/mp. Nici Bucureștiul nu va scăpa. În Capitală sunt așteptate ploi de 60 l/mp. Nu vine potopul, dar vor fi fenomene de vreme severă cauzate de ciocnirea a două fronturi atmosferice, unul, foarte rece și altul, foarte cald”, a mai precizat specialistul MApN.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`