De o lună soarele nu a mai ieşit din nori: Psihologii avertizează că există pericolul apariţiei depresiei şi a stărilor de disconfort emoţional (VIDEO)
De o lună soarele nu a mai ieşit din nori. În mai multe zone din sudul şi estul ţării, inclusiv în Capitală, am avut parte de vreme mohorâtă în care razele soarelui nu şi-au făcut deloc apariţia. Meteorologii spun că este cel mai lung fenomen de acest gen din ultimii 31 de ani. În acelaşi timp psihologii ne avertizează că există pericolul apariţiei depresiei şi a stărilor de disconfort emoţional.
30 de zile au trecut de când românii din Sudul şi Estul ţării n-au mai văzut soarele. Este cea mai lungă perioadă din ultimele trei decenii, în care am avut parte numai de nori, ploi şi burniţe. Cert este că lipsa soarelui se resimte şi din punct de vedere emoţional. Stările de nervozitate, insomnii sau depresiile îşi fac tot mai mult simţită prezenţa.
”Lipsa luminii duce la scăderea în organism a vitaminei D, ne face mai vulnerabili în faţa virozelor şi a alergiilor, dar duce mai ales la stări de instabilitate emoţională”, explică psihologul Jeni Chiriac.
Lipsa luminii duce la scăderea în organism a vitaminei D, ne face mai vulnerabili în faţa virozelor şi a alergiilor, dar duce mai ales la stări de instabilitate emoţională.
”Unii dintre noi poate nu am fost neapărt conștienți de aceasta lipsă, însă, poate că în ultima vreme am putut resimți probleme legate de somn, o anumită stare mai mult sau mai puțin problematică, ne-am confuntat cu o lipsă de optimism, cu o tendință de a amâna”, mai spune psihologul.
Pentru a scăpa de aceste stări de disconfort, psihologii ne recomandă să fim. pozitivi în gândire.
„Este indicat, decât să stăm supărați și să gândim într-o maniera negativă, furioasă la ceea ce se întamplă și la ceea ce nu putem și la ceea ce trebuie să renunțăm, e mai bine să găsim alternative”, declară Jeni Chiriac.
Meteorologii explică lipsa soarelui prin faptul că este o situaţie de inversiune termică, ce rezultă şi din diferenţele termice de la sfârşitul săptămânii trecute. De exemplu, dacă pe 6…7 decembrie, la Sinaia si Predeal erau 7…9 grade, la București, Giurgiu și Craiova, se înregistra în jur de 1 grad, iar in Dealurile de Vest și în Maramureș, 12-14 grade la amiază. În situația dată, când aerul rece, mai greu, nu se poate ridica în atmosferă, iar cel cald, mai ușor, nu poate coborî spre pământ, se formează ceața persistentă.