De marți noapte vine gerul în România. Directorul ANM a spus care sunt zonele unde temperaturile vor fi de -20 de grade Celsius. Cât timp va dura valul de aer polar (VIDEO)

De marți noapte vine gerul în România. Directorul ANM a spus care sunt zonele unde temperaturile vor fi de -20 de grade Celsius. Cât timp va dura valul de aer polar (VIDEO)

Dezastru pe șosele din cauza ciclonului polar care a lovit țara noastră. Sunt ninsori abundente și viscol  în zona Moldovei. Din cauza fenomenelor meteo extreme, au fost închise mai multe drumuri din Neamț și Vaslui. În 30 de școli din Iași copiii nu vor merge la cursuri. Vremea rea a perturbat si traficul aerian. Mai multe zboruri au fost anulate si s-au inregistrat  intarzieri si de 800 de minute.

Potrivit meteorologilor și companiei de drumuri naționale, toate județele din Moldova se confruntă cu situații dificile din cauza ninsorii. O mulțime de drumuri din mai multe localități au fost închise după ce a nins zeci de ore neîncetat.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a dat mai multe detalii în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, despre care vor fi cele mai afectate zone din cauza vremii reci și cât timp va ține valul de aer polar.

Unde mai ninge la această oră

Elena Mateescu a fost întrebată unde mai ninge la această oră.

“Vor continua ninsorile, în special, în partea de est, centru, nord-vest a teritoriului, acolo unde stratul de zăpadă va fi în creștere, mai ales în această parte a țării, în regiunea Moldovei, și nu în ultimul rând, și în zona de munte aferentă. Însă, din această noapte, vom vorbi de o noapte geroasă, pentru că pe parcursul nopții, vom vorbi mâine dimineață de temperaturi care se vor apropia de valori sub -10 °, chiar -15 °. De altfel, la această oră, cele mai coborâte valori se înregistrează în cea mai mare parte a Moldovei și vorbim de valori de -11 la Rădăuți, Suceava, -10 ° la Târgu Neamț Cotnari, Roman, de asemenea, la Iași, astfel încât întreaga regiune din această parte a țării, acolo unde încă de ieri masa de aer rece a fost prezentă, iată că a adus și precipitații predominant sub formă de ninsoare.

Stratul de zăpadă în această parte a țării variază de la 1 cm până la 25 cm și va mai crește pe parcursul nopții, astfel încât mâine dimineață vom avea date noi. În restul țării, vorbim de temperaturi care și pe parcursul acestei zile, la nivelul maximelor, nu au depășit valori pozitive decât ușor în zona de sud-vest în Oltenia, 2, 3 °C, în timp ce, în restul teritoriului, valorile maximelor au fost preponderent negative.

Și, așa cum spuneam, va urma o noapte rece, iar mâine noapte, în noaptea de marți spre miercuri, vorbim chiar de o noapte geroasă, în special în jumătatea estică, în partea de nord, centru, a teritoriului, acolo unde este posibil să consemnăm cele mai coborâte valori, chiar spre -18, – 20 °C, până la -4 ° în restul țării.

Vor mai continua ninsorile și intensificările de vânt, 50-65 km/h, care, cu siguranță, în condițiile scăderii valorilor de temperaturi și menținerii acestora într-un ecart ce caracterizează o vreme geroasă, senzația de frig va fi mult amplificată”.

Zonele din țară unde va fi polei

Directorul ANM a vorbit și despre zonele unde va fi polei, fiind și o avertizare în acest sens.

“Într-adevăr, este posibil ca acolo unde precipitațiile au fost preponderent lichide, în condițiile scăderii valorilor de temperaturi, sub pragul de 0 °, să ne confruntăm și cu polei, în zonele în care stratul de zăpadă nu va fi unul consistent, și în mod deosebit, în partea de sud, sud-est, vest a țării, acolo unde încă vorbim de posibilitatea să înregistrăm precipitații mixte, lapoviță, care, ulterior, să se transforme în ninsori. Și în Capitală, va fi o vreme rece. Mâine vorbim și contăm pe o maximă de -3, – 2 °, minime spre -8 °C în Capitală, vânt cu rafale de 40-45 Km/h, ceea ce, cu siguranță, va amplifica, de asemenea, senzația de frig”.

Cât timp va ține valul de aer polar

Elena Mateescu a spus și cât timp va ține această perioadă rece, dacă e posibil să se prelungească valul de aer rece.

“Este posibil să fie de interes și cu siguranță va fi de interes, pentru că datele confirmă acest lucru pentru întreaga săptămână, să vorbim de o perioadă de o săptămână mai rece, cu nopți și dimineți geroase, astfel încât, așa cum arată și estimările, cele mai coborâte valori de temperaturi să se înregistreze, în special, în jumătatea estică a țării.

Directorul ANM a pomenit și despre vremea din București, pentru următoarele zile.

“Mâine dimineață este posibil să contăm pe valori de -6, – 8 °C, după care, în noaptea de marți spre miercuri, miercuri spre joi, și în Capitală temperaturile minime, pe parcursul nopților și dimineților, să fie mai coborâte. Este posibil ca joi să înregistrăm o ușoară creștere a valorilor de temperaturi, aceasta însemnând maxime între -2 până la 7 ° și minime între -10 până la -1 °.

Însă de vineri, din nou, vremea se va răci, va deveni geroasă noaptea în cea mai mare parte a țării și cu siguranță vom consemna din nou valori care să scadă în mod special în zonele centrale și nordice, sub -15 °C, cu valori spre -8, – 7 ° inclusiv în Capitală”.

Cum va fi vremea în luna ianuarie

Elena Matescu a fost întrebată și dacă trebuie să ne așteptăm la mai multe episoade cu temperaturi scăzute luna aceasta.

“A doua jumătate a lunii ianuarie pare să păstreze semnalul unui regim de temperaturi apropiat de normal și cantități de precipitații, de asemenea, în limite normale cu un excedent în mod deosebit în partea de Vest, Nord-Vest a țării și trebuie să luăm în considerare faptul că, până la urmă, luna ianuarie este cea mai rece lună a anului și a iernii în țara noastră. Cu siguranță, aceste estimări le vom actualiza prin informațiile pe termen foarte scurt și scurt”.

Moldova, cea mai afectată de aerul polar

O ambulanță care se îndrepta spre Suraia a rămas blocată din cauza unui șofer care și-a abandonat mașina de marfă pe sensul de mers. La fața locului s-au creat ambuteiaje și s-a blocat parțial circulația.

Problemele din Moldova continuă și în Iași, unde un bărbat a fost strivit de propria mașină, care a alunecat pe zăpadă. Victima, în vârstă de 44 de ani, a fost adusă în stare gravă la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Acesta a fost operat, suferind mai multe traumatisme.

De asemenea, două avioane nu au putut ateriza la Aeroportul din Iași, fiind redirecționate către aeoroportul din Suceava. Majoritatea aeronavelor programate să decoleze sau să aterizeze pe Aeroportul din Iaşi au înregistrat întârzieri din cauza ninsorilor și a viscolului puternic. Unul dintre zboruri a avut întârziere chiar și de două ore și jumătate.

Probleme majore din cauza vremii extreme au fost semnalate și în Bacău, unde intensitatea viscolului a afectat mai multe localități precum Onişcani şi Sascut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`