De ce mâncăm ouă roșii de Paște și ce simbolizează. Tradiția, explicată de un preot

De ce mâncăm ouă roșii de Paște și ce simbolizează. Tradiția, explicată de un preot
Foto simbol: Pixabay

De Paște, ouăle roșii sunt nelipsite de pe mesele celor mai mulți dintre români, o tradiție veche a cărei explicație este cunoscută totuși de puțină lume.

Ce spune preotul Emil Cărămizaru despre ouăle roșii de Paște

Preotul Emil Cărămizaru de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou a explicat pentru Unica.ro că din ou răsare viața, ceea ce poate duce la „o analogie cu Mormântul lui Iisus Hristos”. Culoarea roșie ne duce cu gândul la sângele Mântuitorului.

„E o tradiție frumoasă, pioasă, foarte frumoasă și românească și simbolismul este limpede, în primul rând ne gândim la viață. Ce răsare dintr-un ou? Viața. Și poate să facă o analogie cu Mormântul lui Hristos, care din Mormânt al morții devine un mormânt al vieții, un mormânt de-a pururi a Învierii. Ouălele sunt vopsite în roșu, iar asta face referire la sângele Domnului Nostru Iisus Hristos, care a curs din belșug pentru a spăla întinăciunea și păcatul întregii lumi.

Sigur că este o tradiție culinară, care are o legătură nu cu cina sufletului nostru sau cu o hrană pe care o dăruim sufletului nostru, ci cu Hristos, credința, nădejdea și dragostea, ca virtuți cardinale. Ne întâlnim după sfânta slujbă, după programul liturgic rânduit de biserică în ziua Sfintelor Paști, ne întâlnim acasă, în comuniune, în rugăciune și desigur că masa este specifică”, a declarat preotul Emil Cărămizaru pentru Unica.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)