De la Părintele Justin Pârvu la popa Gabi-Viteză: Stareţa CONTRABANDISTĂ care mergea în Turcia să încarce TIR-urile cu marfă

De la Părintele Justin Pârvu la popa Gabi-Viteză: Stareţa CONTRABANDISTĂ care mergea în Turcia să încarce TIR-urile cu marfă

Arhiepiscopia Tomisului este din nou în centrul unui scandal, după ce preotul misionar Gabriel Popa (zis Gabi Viteză) şi maica stareţă Anişoara Dună (maica Eleodora) sunt acuzaţi de contrabandă cu textile. Grupul infracţional din care făceau parte a fost arestat pentru 30 de zile.

Contrabanda cu haine şi încălţăminte a început în 2013. Marfa era luată din Istanbul, Turcia şi adusă în România, unde era distribuită fie direct în magazine, fie la intermediari care o plasau apoi în diferite locuri spre a fi comercializată, scrie Adevărul.

Stareţa Eleodora era cea care mergea în Turcia, supraveghea încărcarea tirurilor cu haine şi apoi achita contravaloarea mărfii. Prin această metodă, au fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, fără documente legale, grupul infracţional a păgubind statul român întrucât nu plătea impozit pe profit şi nici TVA.

”Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas – Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetăţeni chinezi”, arată Poliţia Română.

Oamenii legii i-au prins în flagrant în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din Ilfov. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat documente contabile, unităţi de calcul şi aproximativ 200.000 de euro.

La o primă vedere, între maica stareţă Eleodora şi Gabriel Popa, preotul misionar, nu exista nicio legătură, însă, cum s-a aflat ulterior, bărbatul, din Bucureşti, este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuţii de manager pentru Mânăstirea Galeşu, adică el se ocupa cu procurarea materialelor necesare finalizării mănăstirii.

Anişoara Dună (maica Eleodora) are 49 de ani şi este absolventă de liceu. Înainte să vină la mănăstirea din Dobrogea, ridicată pe locul unei foste colonii de muncă a Canalului Dunăre-Marea Neagră, ea era maică la mănăstirea Petru Vodă, din judeţul Neamţ, acolo unde stareţ era Justin Pârvu.

În comunitatea monahală din Dobrogea, maica Eleodora este recunoscută ca fiind stareţa mănăstirii. La toate întâlnirile ea se recomandă astfel, iar în fotografiile oficiale, inserate de Arhiepiscopia Tomisului într-un album, maica poartă toiagul de stăreţie în mână. Cu toate acestea, în comunicatul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului, trimis după ce ea a fost acuzată de contrabandă, ea este numită simplă călugăriţă.

Traseul ei a fost fulminant, fiind împletit cu cel al lui Justin Pârvu, duhovnicul care a ales locul unde se va ridica mănăstirea şi care a fost prezent la sfinţirea troiţei. De la rangul de măicuţă la Petru Vodă, ea a fost călugărită la Galeşu, la o lună după decesul lui Justin Pârvu, ctitorul mănăstirii, în anul 2013. Justin Pârvu a murit la 16 iunie 2013, iar Eleodora a fost călugărită la 7 iulie 2013. Toată obştea preoţească din Dobrogea ştie că ea a fost adusă aici de Justin Pârvu, când a început construirea Mănăstirii Galeşu, dedicată victimelor Canalului de la Poarta Albă, unde marele duhovnic al Moldovei pătimise și el.

Gabriel Popa (foto jos), cel de-al doilea acuzat, este preot misionar, şi este din Bucureşti. El a fost angajat de Arhiepiscopie ca să se ocupe de finalizarea mănăstirii Galeşu. Pe surse, s-a aflat că fratele lui Gabriel Popa, Mihai, la rândul lui preot misionar, este căsătorit cu o nepoată de-a lui Teodosie, iar Gabriel Popa i-ar fi dat mai multe autoturisme lui IPS Teodosie în ultimii ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`