De la 1 ianuarie, Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE

De la 1 ianuarie, Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE
Sursa foto simbol: Pixabay

Importurile de zahăr și de ouă din Ucraina sunt reluate de la început de an de către Uniunea Europeană. Noile cote de import ale UE pentru ouăle și zahărul ucrainean au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025 și sun valabile până pe data de 5 iunie 2025.

Cote de import la ouăle și zahărul ucrainean în 2025

De la 1 ianuarie 2025 Ucraina poate aproviziona piața Uniunii Europene cu zahăr și ouă de găină conform noilor cote, a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

„De la 1 ianuarie până la 5 iunie 2025. se introduce o nouă cotă vamală egală cu 5/12 părți din plafonul introdus pentru activarea frânei de urgență. Noua cotă pentru ouă este de 9.662,07 tone, iar pentru zahăr – 109.438,62 tone”, se arată în documentul publicat recent și citat de Agrointel.

Din document reiese că cordul comercial fără taxe vamale cu UE privind ouăle și zahărul nu se va aplica Ucrainei în acest an, după 2 iulie 2025. Mecanismul de activare a „frânei” a fost introdus atunci când cantitățile importate ale celor două produse depășesc valorile medii anuale pentru perioada 1 iulie 2021 – 31 decembrie 2023. Pentru ouă, aceste valori sunt de 23.189 de tone, iar pentru zahăr – 262.650 de tone, a relatat sinor.bg.

Potrivit directorului general al Asociației Naționale a Producătorilor de Zahăr din Ucraina „Ukrtsukor” Yana Kavushevskaya, țara are noi destinații pentru zahărul ucrainean.

„Unul dintre ele prevede până în iunie 2025, pentru a putea revizui termenii Acordului de asociere Ucraina-UE, care erau valabili până în 2022, și pentru a conveni asupra unor cantități noi, mai mari, ale cotei.

Se va ajunge la o altă variantă dacă eșuăm – atunci se va propune menținerea în vigoare a regimului de preferințe comerciale autonome până la sfârșitul anului 2025, pentru a avea mai mult timp să se pregătească o poziție echilibrată pentru perioada viitoare.

Această poziție este susținută de aproape toate asociațiile interesate care reprezintă interesele fermierilor ucraineni. Dacă luăm a doua variantă, probabil că vom avea o cotă de export de 262.000 tone și pentru anul 2025 în ansamblu”, sugerează Kavushevskaya.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară