De ce trebuie să țineți cont odată cu schimbarea orei. Recomandările nutriționiștilor

De ce trebuie să țineți cont odată cu schimbarea orei. Recomandările nutriționiștilor
Sursa foto: Freepik

Mai avem câteva zile și vom trece la ora de iarnă, moment în care oamenii își schimbă rutina, dar și obiceiurile alimentare. Schimbarea orei poate afecta metabolismul, senzația de foame și modul în care organismul nostru gestionează mesele, mai ales pe timp de seară.

Ce ne recomandă nutriționiștii

Specialiștii atrag atenția că pentru a nu ne deregla organismul cu trecerea la ora de iarnă, trebuie să ne pregătim. Primul sfat al nutriționiștilor în această perioadă este legat de ora cinei. Specialiștii recomandă să ne ajustăm orarul meselor pentru a evita problemele digestive și somnul agitat, conform click.ro. 

În timpul sezonului rece se produce un dezechilibru în producția de melatonină și cortizol, hormonii care reglează somnul și starea de alertă, deoarece oamenii petrec mai puțin timp la soare și zilele sunt mai scurte.

Alba García Aragón, medic specialist la Institutul de Somn din Madrid (ISM), a explicat pentru ABC, că în prezent există o diferență de o oră în timpul iernii și de două ore în timpul verii, ceea ce afectează în special persoanele în vârstă și adolescenții.

„Din păcate, oamenii dorm din ce în ce mai puțin și mai prost. Nu trăim în conformitate cu orele de lumină, iar acest lucru influențează și ceea ce mâncăm”, explică ea.

Dezechilibrul între ora la care mâncăm și ceasul biologic poate provoca un somn inadecvat, care duce la dereglări hormonale și la creșterea senzației de foame. Pe termen lung, acest lucru crește riscul de a dezvolta tulburări metabolice și boli precum obezitatea și cancerul.

Ce efecte are schimbarea de oră asupra organismului

Trecerea la ora de iarnă poate avea un impact direct asupra ritmului circadian, influențând senzația de foame și nivelul de energie.

„Organismul nostru este reglat de lumină și întuneric. Când zilele devin mai scurte, corpul nostru începe să elibereze melatonină, hormonul care induce somnul, mai devreme, ceea ce poate duce la o scădere a apetitului pe timp de seară,” a explicat specialistul.

Pe lângă ajustarea orei cinei, nutriționiștii recomandă și alte măsuri pentru a menține un echilibru în alimentație, precum consumarea de alimente ușoare, bogate în proteine și fibre, precum peștele, legumele sau salatele. De asemenea, sunt de evitat alimentele procesate și băuturile cofeinizate seara.

„Planificarea meselor din timp și menținerea unui program regulat de alimentație poate ajuta organismul să se adapteze mai ușor la noul ritm impus de schimbarea orei,” subliniază medicul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`