De ce sunt utile plantele carnivore în casă. Beneficiile ascunse în lupta cu insectele

De ce sunt utile plantele carnivore în casă. Beneficiile ascunse în lupta cu insectele
Sursă foto: Pixabay

Plantele carnivore nu prezintă niciun pericol pentru oameni sau pentru animalele de companie. Acestea pot fi foarte folositoare în lupta cu insectele.

Există peste 600 de specii de plante carnivore în lume

Plantele carnivore se hrănesc cu insecte, pe care fie le prind în cleștii țepoși, le îneacă sau le lipesc de frunze. În lume există peste 600 de specii de astfel de plante, iar câteva dintre ele se găsesc în această perioadă și la Grădina Botanică din Cluj, potrivit observatornews.ro. 

„Voiam sa văd cum arată şi cat de diversă este de aici fauna de plante carnivore şi să văd şi alte specii pe care nu le-am mai vazut până acum. Am avut şi eu una, şi tot aşa, o hrăneam cu musculiţe şi viermişori”, spune o tânără.

„Suntem din Portugalia. Nu ştiam că este şi o expoziţie de plante carnivore, dar am învăţat câte ceva, am citit informaţiile şi ne bucurăm de timpul petrecut aici”, mărturiseşte un turist străin.

În cadrul expoziției se poate observa și Capcana lui Venus, o plantă care se hrăneşte cu muşte, ţânţari sau gândaci şi are nevoie de 2 până la 7 zile să îşi digere prada. Această plantă este originară din mlaştinile din Carolina de Nord şi de Sud. „Este cea mai specatculoasă pentru că vizitatorii noştri pot să şi vizualizeze cum se închide capcana, să se joace practic”, explică Liliana Jarda, biolog.

Cum pot fi utile plantele carnivore în casă

Plantele carnivore pot ajuta la capturarea insectelor din casă, însă acestea sunt mult prea lente pentru a ne scăpa de ele.

„Dacă luăm în calcul de exemplu că drosera, care este o specie care trăieşte şi în România, şi e cea mai cunoscută, roua cerului de la noi, mănâncă în jur de 500 de insecte într-un an de zile. Dacă mănâncă cam două insecte pe zi nu ştiu cât ne pot ajuta în casă, dar ele sunt eficiente pentru natură pentru că au rolul lor”, adaugă Liliana Jarda, biolog.

Expoziția de plante carnivore de la Grădina Botanică din Cluj include 80 de specii de astfel de plante și este deschisă până pe 8 septembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)