De ce scade producția de energie solară în mijlocul verii?

Publicat: 24 07. 2022, 13:50
Actualizat: 24 07. 2022, 14:00

Este puțin probabil ca panourile solare să se dovedească o soluție eficientă de producere a energiei electrice pentru Europa. Aceasta este concluzia formulată de profesorul de electronică organică la Universitatea din Sheffield Alastair Buckley, pentru dailymail.com.

Instalațiile au nevoie de lumină solară directă, însă căldura extremă le reduce performanța la minim. Panourile solare funcționează la capacitate optimă primăvara, când cerul este senin și aerul este răcoros.

Canicula care a pârjolit Regatul Unit, vestul și sudul Europei în această vară a doborât recordurile de temperatură, a declanșat incendii și a deteriorat infrastructura. Nevoia oamenilor de a-și răci locuințele a dus la creșterea cererii de energie electrică. În contextul întreruperii furnizării de gaze naturale din Rusia, producătorii au început să se bazeze tot mai mult pe resursele regenerabile. Totuși, dacă temperaturile rămân la fel de ridicate, producția de energie solară va încetini.

Panourile solare funcționează între +15°C și 35°C, dar temperatura optimă este de 25°C. La temperaturi mai mari, eficiența scade. Panourile solare hibride moderne sunt proiectate să fie mai puțin afectate din cauza căldurii, dar pot pierde totuși 10% din eficiență în zilele caniculare.

Cum funcționează panourile solare?

Panourile solare absorb fotonii pentru a energiza electronii, făcându-i să curgă și să creeze electricitate. Când un panou se încălzește prea mult, electronii sunt deja energizați, iar odată ce lumina soarelui este absorbită, se reduce tensiunea pe care o pot genera cu 10% la 25%, potrivit CED Greentech, un furnizor de top de echipamente pentru panouri solare din S.U.A.