După ce s-a aflat că achiziția de corvete a fost exclusă din ordonanța pentru ajustarea prețurilor la contractele din apărare, pregătită de ministrul Economiei, Florin Spătaru, și un fost director de la Damen, MApN a oferit clarificări, la solicitarea B1TV.RO, în legătură cu întârzierea semnării contractului cu Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța (SNC).
Contractul a fost câștigat de asocierea dintre cele două părți în 2019, în schimbul sumei de 1,2 miliarde euro, însă licitația a fost contestată de Damen. Compania olandeză a suferit înfrângeri pe linie în cei doi ani de procese, iar anul trecut Instanța a tranșat definitiv contestațiile.
Potrivit unui răspuns oferit pentru B1TV.RO, Asocierea a notificat MApN cu privire la prelungirea cu câteva luni a ofertei aferente programului de înzestrare, urmând ca, în această perioadă, cele două părți componente ale Asocierii să ajungă la un acord referitor la formele finale ale documentelor contractuale.
MApN precizează că a reiterat în mod ferm, atât public, cât și în toate întâlnirile cu reprezentanții Asocierii, disponibilitatea de semnare a documentelor contractuale.
Redăm mai jos răspunsul complet al MApN:
“În prezent, în baza HG 48/2018, care stabilește circumstanțele și procedura specifică aferentă Programului de înzestrare esențial ,,Corvetă mutifuncțională”, asocierea dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a fost declarată câștigătoare.
Asocierea a notificat MApN cu privire la prelungirea cu câteva luni a ofertei aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”, urmând ca, în această perioadă, cele două părți componente ale Asocierii să ajungă la un acord referitor la formele finale ale documentelor contractuale.
Ministerul Apărării Naționale a reiterat în mod ferm, atât public, cât și în toate întâlnirile cu reprezentanții Asocierii, disponibilitatea de semnare a documentelor contractuale.”
În legătură cu proiectul pentru ajustarea prețurilor la contractele din domeniile apărării și securității, MApN a precizat că Ministerul Economiei poate oferi mai multe informații, în calitate de inițiatoare a proiectul de act normativ aflat în procedură de transparență.
Licitația pentru achiziția de corvete a fost câștigată în 2019 de asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța (SNC), în schimbul sumei de 1,2 miliarde euro, însă a fost contestată de Damen, companie calificată și ea în ultima etapă a procedurii. Firma olandeză a suferit înfrângeri pe linie în cei doi ani de procese.
Contractul a fost câștigat de francezi în 2019, în schimbul sumei de 1,2 miliarde euro, însă licitația a fost contestată de Damen. Compania olandeză a suferit înfrângeri pe linie în cei doi ani de procese.
Ministerul Apărării a chemat asocierea Naval Group – Șantierul Naval Constanța să semneze contractul abia în decembrie 2021, însă reprezentantul SNC, controlat de Gheorghe Bosânceanu, s-a răzgândit, spun surse apropiate negocierilor, potrivit Defapt.ro. A fost vorba despre un refuz verbal, fără să fie depus vreun document în acest sens.
Amintim că în 2016, înainte de organizarea licitației internaționale, ministrul apărării de la acea vreme, Mihnea Moțoc, fost ambasador în Olanda, emisese o notă de fundamentare pentru o Hotărâre de Guvern prin care solicita achiziționarea a patru corvete Sigma 10514 direct de la compania olandeză Damen, iar HG a fost asumată de premierul de atunci, Dacian Cioloș. Totuși, procedura de achiziție nu avea acordul Parlamentului, așa că nu îndeplinea procedurile legale.
Achiziția de corvete, exclusă din ordonanța pentru ajustarea prețurilor la contractele din domeniile apărării și securității
Ministrul Florin Spătaru și un fost director de la Damen au inițiat o ordonanță de urgență pentru ajustarea prețurilor la contractele din industria de apărare. Potrivit proiectului de OUG, dacă acestea nu sunt ajustate, o primă consecință negativă ar fi „insecuritatea juridică a părților”, ceea ce ar putea să ducă la posibilitatea nefinalizării furnizării produselor și serviciilor cu specific militar, iar pe termen mediu și lung ar putea fi afectată capacitatea de apărare a țării.
„De asemenea, există riscul neonorarii contractelor de produse si servicii cu specific militar, inclusiv a finalizării proiectelor, generat de faptul că la semnarea contractelor nu erau prevăzute costuri care să acopere sumele suplimentare generate de evenimente de natura celor exemplificate mai sus, iar beneficiarii, la momentul semnării contractelor, nu au avut cum să aprecieze situația viitoare a contractelor”, se mai arată în proiectul de act normativ.
Măsura justificată prin creșterea prețurilor la materii prime nu vizează și achiziția de corvete. România încă nu a semnat contractul pentru noi corvete multifuncționale și modernizarea fregatelor, cu toate că francezii de la Naval Group au fost declarați câștigători din 2019.
B1TV.ro a solicitat un punct de vedere și de la Ministerul Economiei și îl va prezenta odată ce îl va primi.