EXCLUSIV ONLINE // De ce nu mai migrează berzele? Ornitolog: Nu este vorba de încălzirea globală, ci de gropile de gunoi foarte mari / E „all you can eat”, găsesc acolo absolut tot ce vor
EXCLUSIV ONLINE // De ce nu mai migrează berzele? Deși prima cauză pare a fi legată de încălzirea globală, un ornitolog explică destul de limpede că situația este cauzată de o problemă reală de mediu. Astfel, gropile de gunoi par să fie un loc propice nu doar pentru poluarea mediului, ci și pentru distrugerea metabolismului unor păsări considerate unele dintre cele mai prețioase frumuseți ale naturii.
„La populația noastră de 10.000 de berze, dacă rămân 10 peste iarnă nu-i chiar un semn foarte clar de încălzire globală. Acest fenomen a fost observat, la noi e în număr foarte mic, sunt doar 10 berze, în timp ce în Portugalia sunt cu zecile de mii. Are și o contribuție că ele au și niște gropi de gunoi foarte mari, unde găsesc rozătoare, unde găsesc șobolani, unde găsesc șoareci pe care îi mănâncă și da, au sursa de hrană și nu mai pleacă.
Pentru că migrația asta presupune la pasări, lipsa hranei, nu neaparat temperaturile mai joase. Iernile sunt din ce în ce mai blânde. Nu înghețul era cel care le facea să migreze, ci lipsa de hrană. Intră serpii în hibernare, intră broaștele în hibernare, vă dați seama că nu mai aveau ce să mănânce. Și acolo unde mai gasesc pește, acolo unde mai găsesc șobolani și șoareci, mai rămân. Știți cum e? Gunoiul unuia, comoara altuia, e bufet all you can eat, gasesc acolo absolut tot ce vor, e hrana pentru ele„, a declarat ornitologul Ovidiu Bufnilă pentru B1.ro.
Berzele sunt păsări de dimenisiuni foarte mari care pot ajunge și la 1,52 de metri înălțime și care se hrânesc cu broaște, mormoloci, pești sau insecte. Sunt păsări semi-acvatice și din păcate în ultimul timp numărul lor a scăzut foarte mult.