De ce ingrediente ai nevoie pentru un cozonac vegan / Acesta poate fi servit și în timpul postului

Publicat: 06 12. 2023, 19:58
Sursa foto: Captură video - YouTube

În perioada de dinainte de Crăciun mulți români țin post. Cozonacul, unul dintre cele mai preferate preparate tradiționale, poate fi gătit și în forma vegană, care este la fel de delicioasă ca cea normală.

Cei care vor să își potolească pofta de cozonac în timpul postului pot să încerce o rețetă de cozonac vegan, pentru că va fi la fel de dulce și de aromat dacă este respectată rețeta cu strictețe.

Rețeta de cozonac vegan dulce și aromat

Cozonacul vegan conține nucă și cacao, la fel ca cel normal, motiv pentru care poate fi gătit în orice perioadă a anului, chiar și atunci când creștinii țin post. El poate fi servit la micul dejun sau fiecare dintre noi își poate surprinde familia și prietenii cu un desert delicios.

Iată ce ingrediente ai nevoie pentru cozonacul vegan:

  • 500 g de făină albă;
  • 250 ml suc de portocale;
  • 80 ml de ulei de strugure, floarea soarelui sau ulei de măsline extra virgin;
  • 100 g de zahăr de cocos/îndulcitor sau sirop de agave;
  • 40 g de drojdie;
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau 10 ml esență de vanilie;
  • Coaja de la 1 portocală;
  • 1 linguriță de sare.

De ce ingrediente ai nevoie pentru umplutura cozonacului:

  • 150-200 g de nucă măcinată;
  • 2 linguri de sirop de agave sau miere;
  • 3-4 linguri de pudră de cacao;
  • 50-100 ml de apă caldă/ lapte vegetal;
  • 100 g de stafide;
  • 10 ml de esență de rom.

Cum se prepară cozonacul vegan

Primul pas din gătitul cozonacului tradițional este pregătirea drojdiei, pe care trebuie să o amestecăm cu 2-3 linguri de făină, 3-4 linguri de suc de portocale și 1-2 linguri de zahăr. Întreaga compoziție trebuie lăsată să acționeze timp de 15-20 de minute.

Făina rămasă în urma pasului anterior trebuie combinată cu sarea și separat sucul de portocale, zahărul, esența de vanilie și coaja de portocale.

În următoarea fază de pregătire trebuie să combinăm drojdia cu făina combinată cu sare și amestecată încet, scrie Gândul.

Ulterior trebuie adăugat treptat uleiul și amestecat până la obținerea unui aluat elastic, pe care îl frământăm timp de 20 de minute.

Mai apoi trebuie să ne ocupăm de stafide, pe care le vom înmuia în rom și puțină apă călduță sau lapte vegetal și vom adăuga pudra de cacao și nuca măcinată.

După toți pașii efectuați trebuie să urmăm modul de preparare tradițional, adică formarea cozonacului propriu-zis.

Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade Celsius, iar cozonacul trebuie să stea la copt 40-45 de minute.