De ce folosesc gospodinele din Maramureș slănină la vopsitul ouălor de Paște
Pregătirile pentru masa de Paște sunt în toi, întrucât doar câteva zile ne mai despart de marea Sărbătoare. Legenda spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică pe tot parcursul anului.
În trecut, ouăle de Paște erau colorate cu coji de ceapă, însă tradiția s-a schimbat și ouăle sunt decorate cu modele unice. În Maramureș, gospodinele păstrează tradițiile și obiceiurile și acum.
Motivul pentru care se folosește slănină la vopsitul ouălor
Culoarea roșie a ouălor se fixează cu ajutorul oțetului, iar luciul natural este dat de gospodine cu ajutorul slăninii: „O să le dăm cu slănină și o să le pun în partea cealaltă, ca să se vadă mai frumos”, a spus Raluca Botiz.
„Am ales ouă proaspete, ouă de la ţară, le-am degresat, le-am spălat după care am încercat să alegem câteva frunzuliţe, le împachetam şi le punem la fiert în oală împreuna cu coji de ceapă galbenă şi coji de ceapă roşie”, a mai spus ea.
„Luăm un vas, punem oţetul, adaugăm apă fierbinte. Luăm un plic albastru. Este o joacă de copil. Mai nou avem o culoare mai atractivă, un bronz sidef care nu necesită apă cu oţet. Va fi o formă şi un model mai deosebit”, a spus Florin Vechiu, chef, potrivit Observator.
Ce semnifică ouăle roșii
Se spune că ouăle fierte și înroșite în Joia Mare nu se strică pe parcursul anului. Roșul este singura culoare folosită de majoritatea gospodinelor, întrucât simbolizează sângele lui Iisus.
„Când maica Domnului a vrut să se apropie de crucea pe care era răstignit Domnul nostru Iisus Hristos s-a gândit ce să ducă în coşuleţul pe care îl avea ca să înduplece paznicii. A mers până la cruce, unde era răstignit, şi a pus coşul la picioarele răstignitului. Din corpul lui Iisus se scurgeau picături de sânge care au înroşit ouăle albe care se aflau în coş”, a spus Angela Olariu, etnolog.
De asemenea, roșu reprezintă culoarea vitalității și biruinței.