De ce e strict interzis să bei cafeaua dimineața? Recomandările neurochirurgului Alexandru Vlad Ciurea: Vine ca o mică bombă (VIDEO)

Publicat: 29 12. 2023, 22:01
Actualizat: 30 12. 2023, 09:31
Sursa foto: playtech.ro

Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea a fost prezent în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, unde a spus de ce nu e bine să bei cafea dimineața și cât de tare este afectat organismul atunci când îți începi ziua cu o cafea.

Consumul de cafea dimineața nu este indicat, “vine ca o mică bombă”, a precizat medicul neurochirurg.

“Devin prea, prea agitați, prea activi. Pot să își “dea cu stângul în dreptul”, în limba noastră, adică solicită organismul, e ca și cum ai pune un fitil. Nu trebuie să fim de dimineață sub stare de tensiune.

Nu sunt de acord cu acest lucru. Vedeți că ceea ce spuneți, este un fel de grabă. Ați spus trei lucruri pe care trebuie să le fac în câteva minute. Nu se poate, nu se poate. Și atunci mai vine și cafeaua ca o mică bombă, deci totul se agită mult prea tare, asta e părerea mea.

N-am nevoie de această bombă. Cafeluța trebuie să fie o relaxare, o plăcere și cât de cât să savurăm mirosul. Cafeluța să fie o relaxare după mâncare, nu înainte, și nu tare, nu bombă”.

În ce interval orar e indicat să bei cafeaua

Medicul a fost întrebat dacă există un interval orar, în raport cu trezirea, când putem bea cafeaua.

“Ne-am trezit, ne-am făcut toate problemele pe care le avem de igienă, de îmbrăcăminte, trecem la mic dejun relaxat, am spus mic dejun, nu mare dejun, nu-mi place acel dejun englezesc, și cu cârnații, cu fasole. L-am văzut în Londra, am rămas uimit… cât mai ușor, cât mai japonez, dacă se poate, și după aceea, la sfârșit, ori un ceai verde, nu prea suntem obișnuiți, ori această cafea minunată, care să fie și o relaxare, nu la începutul mesei.

La trezire, cafeaua nu trebuie să fie, după părerea mea, elementul esențial, pentru că încărcăm de dimineață organismul cu cofeină. Deja suntem porniți, s-au pornit toate simțurile, deja suntem pregătiți, mai venim și încă cu o mică activitate, cafeaua”.

În ce moment din zi funcționează cel mai bine creierul

Medicul Ciurea a mai fost înterbat și dacă există anumite ore din zi când funcționăm foarte bine, suntem la vârful performanței noastre.

“E dovedit că intelectualii și creierul funcționează cel mai bine între 10 și 12 dimineața și după-amiaza, între 16 și 18, orele de după-amiază. Putem, într-adevăr, stimula creierul cu o cafeluță foarte mică. Dacă avem anumite lucruri mai deosebite, mitinguri, ședințe, etc, putem să mai gustăm, nu foarte mult, și după amiază, ora 4, nu mai târziu, 5, a doua cafeluță, dacă este nevoie, nu forțați, pentru că cafeaua, totuși, apasă pe o pedală. Este fiziologic acest lucru, iar noi trebuie să rezistăm cât mai multe ore de lucru în aceeași zi”.