De ce e nevoie de educație sexuală în școală. Rareş Voicu: Mulți părinți nu vorbesc cu ai lor copii sau spun lucruri care nu sunt corecte științific / Mulți copii abuzați nu știu că sunt victime pentru că nu-și înțeleg corpul (VIDEO)

Publicat: 18 06. 2021, 22:08
Foto: consiliulelevilor.ro

Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a susținut vineri, pentru B1 TV, că e foarte important ca educația sexuală să fie predată la școală și asta din mai multe motive: copiii și adolescenții trebuie să înțeleagă schimbările prin care trec corpurile lor, trebuie să învețe să se protejeze și să înțeleagă pe deplin lucruri care oricum se vor întâmpla.

În plus, ei trebuie să cunoască limitele pe care alții trebuie să le aibă în raport cu ei. „Sunt foarte multe cazuri în care copii care sunt victimele abuzului nu știu că sunt victime ale abuzului pentru că nu înțeleg propriul corp și propriile limite pe care trebuie să le aibă”, a atras atenția tânărul.

Voicu a mai explicat faptul că nu e suficient ca educația sexuală să fie lăsată în seama părinților pentru că parte dintre ei înșiși au carențe ori, din diverse motive, refuză să discute cu copiii lor despre acest subiect.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Rareş Voicu, despre importanța predării educației sexuale în școli

„În calitate de adolescent care a trecut de curând, însemnând 2 – 3 ani, prin aceste schimbări la nivel hormonal, la nivel comportamental până la urmă, mi-ar fi fost foarte util să învăț despre asta la biologie poate, despre ce se întâmplă, de ce am tot felul de porniri noi și concepții noi.

Dacă e să ne uităm la date privind numărul de mame minore, privind numărul de infectări cu boli cu transmitere sexuală… Deci datele le avem, clar că există o problemă și avem și exemple de bună practică. În 1955, în Suedia a fost introdusă pentru prima dată educația sexuală. Ulterior i-au luat exemplul și alte state europene. Firește, au conținuturi diferite și modalități de predare diferite, dar cheia e aceeași, de a-i face pe tineri, pe adolescenți să înțeleagă ce înseamnă sănătatea reproducerii și, da, de ce nu, să învețe despre lucrurile pe care oricum le fac, oricum se întâmplă, fie că vorbim despre siguranța din punct de vedere sexual.

Sunt foarte multe cazuri în care copii care sunt victimele abuzului nu știu că sunt victime ale abuzului pentru că nu înțeleg propriul corp și propriile limite pe care trebuie să le aibă propriul corp și, da, privind celelalte procese, inclusiv masturbarea. E o temă în privința căreia mulți părinți au reacționat foarte foarte acerb, dar adevărul e că sunt schimbări care vin odată cu vârsta și nu e firesc să rămânem așa într-o negură și să sperăm că poate cândva copii vor afla de pe internet despre asta”, a susținut Rareș Voicu, pentru B1 TV.

Voicu a explicat apoi de ce e important ca adolescenții să primească aceste informații de la școală, nu doar de la părinți: „Eu cred că majoritatea părinților aleg sau pretind să-și asume această responsabilitate pentru că le dă impresia, falsa impresie după părerea mea, a unui control mai mare asupra a ceea ce învață și ce înțeleg elevii. Cu siguranță școala nu se poate substitui părinților și nici invers, dar în momentul în care există părinți care nu vorbesc cu ai lor copii acasă, atunci e nevoie ca măcar un set minim de competențe, de informații să le fie furnizate. În caz contrar, dacă ne vom baza doar pe ce învață acasă, ne vom trezi că unele copile află că dacă beau ceai de pelin trei zile n-o să mai rămână însăcinate. Adică e imposibil să te asigură că informația pe care copiii o primesc acasă e factual corectă științific. În școală există mecanisme prin care poți să te asiguri de acuratețe”.