De ce au fost lăsați în libertate cei trei suspecți de uciderea afaceristului Ioan Crișan: Procurorii nu au prezentat probe / Momentul în care Laura Crișan l-ar fi plătit pe unul dintre autori nu a fost fotografiat, deși anchetatorii au avut mandat

Publicat: 29 10. 2024, 10:39
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel București a motivat decizia de a-i lăsa în libertate pe Laura Crișan, despre care procurorii spun că a comandat uciderea tatălui ei, afaceristul arădean Ioan Crișan, și pe cei doi presupuși complici ai ei. Judecătorii au apreciat că dovezile prezentate de procurori nu sunt probe, ci „cel mult indicii”.

De ce au fost eliberați Laura Crișan și presupușii ei complici

„Judecătorul constată că toate acestea reprezintă cel mult indicii, nu probe, iar după trei ani de anchetă probatoriul administrat nu confirmă suspiciunea rezonabilă în sensul comiterii de către inculpaţi a acestor fapte de o gravitate deosebită.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii observă că Parchetului i s-au încuviinţat solicitările de autorizare a unor metode de supraveghere tehnică încă din iunie 2021, iar judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ulterior din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au încuviinţat şi au autorizat în decursul celor 3 ani de anchetă măsurile de supraveghere tehnică solicitate, obţinerea datelor de trafic şi de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice ori furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, obţinerea de date privind situaţia financiară a unor persoane, obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unor persoane, percheziţii domiciliare, etc. Cu toate acestea, ceea ce se expune în referatul Parchetului constituie, în opinia judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii, simple indicii, iar nu probe care să fundamenteze suspiciunea rezonabilă că inculpaţii ar fi comis faptele de care sunt acuzaţi şi care – în esenţă – sunt de o gravitate incontestabilă”, se arată în motivarea Curții, citată de G4Media.

Judecătoare, despre ancheta ce o vizează pe Laura Crișan: Carențe grave

Judecătoarea Alina-Petronela Moșneagu a identificat carențe grave în anchetă. De exemplu, procurorii și polițiștii nu ar fi stabilit, pe baza unor probe, nici măcar unde se aflau suspecții în momentul atentatului.

Procurorii spun că telefonul Alcatel cu care ar fi fost detonat bomba artizanală plasată în mașina lui Ioan Crișan a fost cumpărat de la o firmă din Arad pe 27 mai 2021, la ora 15:38, iar mașina unuia dintre presupușii suspecți a fost identificată în trafic în proximitatea magazinului.

Numai că „judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții constată că la dosar nu există nicio probă în sensul că inculpatul Horodincă Adrian Bogdan a achiziționat de la S.C. (…) SRL Arad telefonul Alcatel 2003G. În cauză s-a probat că la data de 27.05. 2021, ora 15:38, S.C. (…) SRL Arad, la punctul de lucru de pe strada Roman Ciorogariu, județul Arad, a comercializat telefonul Alcatel 2003G, conform bonului fiscal emis, însă nu a fost întocmită factura și nu există nicio persoană care să-l identifice pe inculpatul Horodincă Adrian drept cumpărător/persoană care ar fi achiziționat acel telefon”.