De ce aleg tinerii să plece din țară? Povestea lui Nicolas, elevul din Galați care a luat 10 pe linie la Bacalaureat, care vrea să părăsesacă România

De ce aleg tinerii să plece din țară? Povestea lui Nicolas, elevul din Galați care a luat 10 pe linie la Bacalaureat, care vrea să părăsesacă România
Sursa Foto: Freepik

Nicolas Bratoveanu este fost elev al Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați și a obținut la Bacalaureat media 10. După ce a susținut probele de la „examenul maturității”, tânărul se pregătește să părăsească România pentru a se face un informatician de succes.

39 de elevi din întreaga țară au obținut media 10 la Bacalaureat 2024

Pe 9 iulie au fost postate primele rezultate ale probelor la Bacalaureat 2024, înainte de depunerea contestațiilor. 76,4% dintre absolvenții de liceu au absolvit „examenul maturității”, această cifră fiind în creștere cu 3,6% față de anul trecut, potrivit datelor oficiale.

Dintre aceștia, 39 de tineri din întreaga țară au reușit performanța de a obține media 10, printre ei fiind și Nicolas Bratoveanu din Galați, absolvent al Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.

Nicolas se gândește să studieze în Olanda

Tânărul în vârstă de 18 ani nu se aștepta la această reușită, dat fiind faptul că a avut emoții la prima probă, cea de Limba și literatura română, Acum, acesta are oportunitatea de a își continua studiile la Eihdoven, în Olanda, unde va putea să se pregătească pentru profesia de informatician, potrivit cancan.ro. 

Absolventul nu se gândește la o posibilă vacanță după această perioadă, deoarece se pregătește de prima ediție a olimpiadei de inteligență artificială, care va avea loc la Burgas.

„Nu, chiar nu mă aşteptăm să iau media 10, am avut nişte dubii la limba şi literatura română. Voi studia în Olanda la Eindhoven, informatica. Mai apoi nu ştiu, o parte din mine şi-ar dori să se întoarcă, sunt multe lucruri care îmi plac aici în România şi în oraşul Galaţi, momentan vreau însă să trăiesc şi experienţa de cealaltă parte a gardului ca să zic aşa. Am învăţat constant, dar am alocat şi timp liber relaxării.

Este drept, m-am pregătit în afara şcolii, nu consider că acesta este un lucru ideal, e una dintre problemele învăţământului în România care sper să fie remediate. De vacanţă, deocamdată nu îmi fac planuri pentru că sunt în lotul lărgit pentru prima ediţie a olimpiadei de inteligenţă artificială, se ţine la Burgas. Încă mă pregătesc pentru a doua probă de selecţie, dacă mă calific nu voi avea vacanţă”, a spus Nicolas Bratoveanu, băiatul de 10 la bac, potrivit monitoruldegalați.ro

Nicolas nu este singurul elev din Galați care a obținut media 10 la Bacalaureat

Pe lângă Nicolas Bratoveanu, încă o elevă din Galați a reușit să promoveze „examenul maturității” cu media 10. Este vorba despre Maria Ștefan, o elevă de la Colegiul „Costache Negri”. Spre deosebire de Nicolas, Maria își dorește să rămână în țară să își continue studiile, la universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

„Nu mă aşteptam neapărat la această notă, mi s-a părut examenul mult mai uşor decât în alţi ani. Au fost însă mai multe capcane, atât la istorie, cât şi la română, trebuia multă atenţie. Nu am făcut pregătire, eu am învăţat destul de echilibrat de la începutul anului, nu am avut un an dificil în care să învaţă cu multe cafele, pentru mine a fost un an relaxant. M-am gândit iniţial şi să plec din ţară, dar am ajuns la concluzia că pentru mine e mai bine aici decât altundeva. Sunt legată de România emoţional, şi de familie şi de cultură”, a spus şi Maria Ştefan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`