De ce ajung să se certe cuplurile în vacanță. Explicațiile și sfaturile unui psiholog

Publicat: 08 07. 2022, 20:42
Foto: Pixabay

Vacanța ar trebui să fie o bucurie pentru cupluri, dar sunt destule care ajung să se certe în concediu din tot felul de motive: banii, așteptările care nu sunt confirmate de realitate, drumul, obiceiurile și activitățile pe care dorește să le facă fiecare. Așa se face că unele cupluri ajung chiar să se despartă după un concediu. Corina Pop, psiholog și psihoterapeut, a explicat, pentru Ziare.com, de ce se ceartă partenerii în vacanțe.

De ce se ceartă cuplurile în vacanțe

„În momentul în care oamenii rezervă o vacanță, automat își proiectează mental cum se va desfășura vacanța, ce locuri vor vizita, astfel încât se creează așteptări mari legate de modul cum se vor desfășura zilele din timpul vacanței.

Partenerii se ceartă în vacanță din multiple cauze, care duc la dezechilibre în cadrul cuplului.

Unul dintre motive poate să fie că unul dintre ei a uitat să pună ceva important în bagaj și astfel poate crește anxietatea celuilalt partener”, a explicat Corina Pop.

Psihologul a mai afirmat că alte cauze care duc la supărări sunt modul în care este condusă mașina, dacă sunt respectate toate regulile de circulație și traseul, așteptările legate de locul rezervat ori banii, dacă unul cheltuie mai mult decât celălalt.

Obiceiurile de acasă ne pot strica vacanțele

„Programul de trezire și realizare a unor activități pe timpul zilei reprezintă și acesta un motiv major de stres. De ce? Pentru că nu sunt respectate rutinele fiecăruia în parte. Fiecare este obișnuit să facă câte ceva în mod normal în viața lui cotidiană.

Femeile doresc să mai scape din sarcinile pe care le mai au și acasă, iar bărbații pot avea în continuare tendința să facă lucruri pe care le fac și acasă: să își împrăștie hainele.

Sau, dimpotrivă, să fie mai organizați și acest lucru să stârnească o ceartă în cazul în care partenerul îi poate reproșa că nu este la fel de organizat și acasă”, a mai spus Corina Pop, pentru Ziare.com.

Sfatul psihologului este ca, dacă nu există voință comună privind realizarea activităților, atunci fiecare să facă ce dorește. De asemenea, în loc să visăm la lucruri care poate nu se vor îndeplini și să avem așteptări nerealiste, mai bine renunțăm la planuri și luăm decizii spontan.