De ce a dispărut moda topless de pe plaje. Cauze și efecte

De ce a dispărut moda topless de pe plaje. Cauze și efecte

Cândva în vogă, moda topless a dispărut treptat de pe plaje, din cauza întparcerii unui anumit puritanism.

În urmă cu câteva decenii, era ceva obișnuit ca femeile să se afișeze pe plajă fără sutien. Astăzi, doar două din zece femei cu vârsta sub 50 de ani apelează la acest tip de modă, un trend în continuă scădere, potrivit unui sondaj Ifop, scrie BFMTV.com

„În acel moment, nu aveam complexe. Orice femeie de orice vârstă era topless, era ceva obișnuit”, a declarat Roseline, o femeie de 74 de ani, pentru sursa citată, făcând referire la moda anilor 60-70.

De ce au renunțat femeile la stilul topless

În prezent, mai puțin de două din zece femei adoptă acest stil la plajă.

Tendința este similară printre britanici, germani sau italieni, unde moda de purtare doar a slipului este din ce în ce mai puțin atractivă.

Studiul a mai evidențiat faptul că „mai mult de o treime dintre femeile cu vârste cuprinse între 50-69 de ani merg în mod regulat pe litoral fără sutien, față de aproape 20% dintre femeile tinere europene sub 30 de ani”.

Dacă topless-ul, simbolul eliberării corpului feminin, nu mai este la modă, ar fi în special din motive de sănătate, este de părere sociologul și antropologul Christophe Colera, autorul cărții „Nuditatea: practici și semnificații”.

„Conștientizarea riscurilor pe care expunerea la soare le prezintă asupra sânilor explică parțial acest fenomen”, a declarat acesta pentru BFMTV.com.

De asemenea, se mai pune problema expunerii, conștientizării nudității. Deși în unele culturi ale lumii, femeile trăiesc cu pieptul gol zi de zi, în alte zone acest gest este controversat și puternic blamat.

De asemenea, sondajele au arătat că multe femei nu apreciază să vadă trupurile goale ale altor femei în jurul lor, afirmă Christophe Colera, cercetător în laboratorul de cultură și societăți la Universitatea din Strasbourg.

Se remarcă instalarea unui puritanism la nivel mondial?

Acceptarea socială a nudului complet sau parțial pe plaje este în scădere an de an, cu o proporție din ce în ce mai mare din partea femeilor francize, „jenate de ideea de a vedea o femeie complet dezbrăcată (70% în 2019, față de 48% în 2009) sau bronzare topless (29% în 2019, față de 22% în 2009) „, mai enunță sondajul.

De asemenea, s-a mai observant că stilul topless este preferat doar de femeile care „corespund cel mai mult cu normele morfologice dominante sau, în orice caz, care prezintă un sentiment puternic de stimă de sine pe plan estetic”, față de femeile care nu se consideră atractive din acest punct de vedere. Astfel, se poate vorbi de o teamă de a nu corespunde corespunde canoanelor frumuseții.

Pentru Fabienne Martin-Juchat, profesor de științe ale comunicării la Universitatea din Grenoble-Alpes, plaja este unul dintre cele mai normative locuri.

Totodată, cercetătorul este de părere că, dacă femeile tinere practică topless, se tem de ideea de a trezi dorința bărbaților, de a fi victima unor agresiuni fizice sau sexuale sau de a primi recenzii negative despre fizicul lor.

„Tot ceea ce are legătură cu senzualitatea trebuie să dispară, ceea ce este paradoxal atunci când corpul și sexualitatea nu au fost niciodată atât de expuse, ca un stereotip. Există o presiune foarte puternică pentru a-ți sculpta corpul, pentru a-l face o operă de artă și pentru a oferi imaginea unui ideal al tău. Devine chiar un obiectiv de identitate”, apreciază Fabienne Martin-Juchat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`